Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Hippokratész

"Esküről lesz most szó, az orvosok esküjéről. Szép ünnep, amikor leteszik. Van, aki dolgos igyekezettel egész addigi életében erre készül, de olyan is van, aki csak hat kemény évet áldoz rá."
Esküről lesz most szó, az orvosok esküjéről. Szép ünnep, amikor leteszik. Van, aki dolgos igyekezettel egész addigi életében erre készül, de olyan is van, aki csak hat kemény évet áldoz rá. A jó orvos minden lépését ez kíséri. És olyan is van, aki megszegi. Aki elfelejti betartani.

Ki tudná megmondani, hányféle eskü van. Politika van a legtöbb mögött. Kivéve az orvosit, bár mintha ide is be akarna gyűrűzni már ez is. Két éve eljutottam abba a liget-gyógyintézetbe, Epidauroszba, amelyikben az ókori görögöket gyógyították. Ha másról nem, hát a patikák jelvényéről, a kígyóról vissza kell idéznünk az ebben a völgyben gyógyító Aszklépioszt. Az ő botjára tekeredett rá a kígyó. Másik szent állata a kutya volt. (Kígyóméreggel gyógyította a veszettséget is.) Állítólag szuka tején nevelkedett. Odáig vetemedett, már a holtakat is föltámasztotta. Zokon vette ezt Hádész, az alvilág istene, és bepanaszolta Zeusznál. Villámmal sújtotta agyon a főisten, de csillagként fönn maradt az égen. Lehet, hogy oda is ki volt írva valahová az eskü szövege is, amelyet a jóval későbbi Hippokratészhez kapcsolunk, de biztosan korábbi lehet. Mi nem akadtunk rá. Most azonban, látva, hogy jobbról is, balról is, lenn is, fönn is sértegetik a kemény fogadalmat – mondjuk ki, szaporodik az esküszegők száma –, fontosnak érzem, hogy teljes szövegét ide írjam. Emlékeztetőnek, akire vonatkozik, és legyen újdonság annak, aki csak annyit tud róla, hogy ilyen is létezik. Sokat változott a történelem folyamán, és még mindig változtatni akarják. Tekergetik, csűrik-csavarják. Az én kezemig ez jutott el.

Nincsen ember, akinek köze ne lenne hozzá.

Olvassuk tehát isteni félelemmel:

„Apollon orvosra, Aszklepioszra, Hügeiára és Panakeiára, valamint minden istenre és istennőre esküszöm, és tanúkul hívom őket, hogy ezt az esküt és szerződést képességem és meggyőződésem szerint mindenestül megtartom. Tanítómesteremet szülőmnek tekintem, vagyonomat megosztom vele, s ha rászorul, tartozásomat neki megfizetem; leszármazottait fiútestvéremnek tekintem, s ha kedvük van hozzá, egyesség és fizetség nélkül megtanítom erre a mesterségre. Hasonlóképpen továbbadom a tanításokat, előadásokat, és mind az egész tudományt gyermekeimnek, mesterem gyermekeinek, és minden tanítványnak, ha előzetesen írásban esküszóval orvosnak kötelezték el magukat, de senki másnak nem. Betegeim életrendjét legjobb tudásom és ítéletem szerint hasznosan írom elő, tartózkodva mindattól, ami káros és ártalmas. Halálos szert még kérésre se szolgáltatok senkinek, sőt ilyen tanácsot sem adok, sem pedig nőnek magzatelhajtó szert. Tisztán és jámborul őrzöm meg tehát életemet, tanítom és művelem mesterségemet. Kőmetszést nem végzek, átengedem az arra való mesterembereknek. Bármely házba belépek, a betegek hasznára leszek, tartózkodom mindenfajta szándékosan kárt okozó jogtalanságtól, különösen pedig a nemi visszaéléstől, legyen nő vagy férfi, szabad avagy rabszolga, akinek testi gyógyítása rám tartozik. Bármit látok vagy hallok kezelés közben, vagy a gyógyításon kívül az emberek hétköznapi életében, amit kifecsegni nem szabad, arról hallgatok, s mint orvosi titkot, megőrzöm. Ha ezt az esküt megtartom, és nem töröm meg, boldogan élvezem életemet és mesterségemet, legyen örök becsületem az emberek előtt, ha azonban megszegem, és hamisan esküszöm, történjék mindennek az ellenkezője."

Minden mondata üdvösségünk, ha megtartják. Lenn is, fönn is.

És kárhozatunk, ha nem.

Olvasóink írták

  • 1. patronn 2008. május 04. 22:02
    „"legyen örök becsületem az emberek előtt"

    Na ez veszett el sok ember szemében...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Söprű őrzi a házat

"Sok polgármester megirigyelheti királyhegyesi kollégáját, aki azt mondja, nem emlékszik rá, mikor… Tovább olvasom