Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hívők és hitetlenek

"Nem tudom, mi a valóság, mi a fogáskeresés.
Tudatlanságommal aligha állok egyedül. Így vagyunk ezzel legalább 9,8 millióan ebben az országban..."
A szegedi fideszesek sajtótájékoztatóján tegnap a színház volt a téma. Hüvös László fideszes frakcióvezető szerint „az SZDSZ szegedi politikusai igyekeznek eltussolni azokat a szabálytalanságokat, melyeket egy revizori jelentés tárt fel a Szegedi Nemzeti Színház gazdálkodásában még Székhelyi József igazgatósága alatt".

Nos, nem tudom – ebből a tájékoztatóból sem –, mi történt a színházban, és történt-e egyáltalán valami. Mint ahogyan azt sem tudom, ki volt Kaya Ibrahim és Joszip Tot, és „megvették-e" vagy sem a sok száz milliós köztehertartozásokat fölhalmozó „pártközeli" cégeket. Mint ahogyan azt sem tudom, kiknek a megbízására és mi is történt valójában a legújabb megfigyelési-lehallgatási botrányban, legföljebb legyinthetek a sületlenebbnél sületlenebb, az összeesküvés-elméletek tartományába átnyúló magyarázkodásokra.

Nem tudom, mi a valóság, mi a fogáskeresés.
Tudatlanságommal aligha állok egyedül. Így vagyunk ezzel legalább 9,8 millióan ebben az országban, még azok sokasága is, akik úgy vélik, tudnak valamit. Ők ugyanis többnyire csak hisznek valamiben.
Pártszimpátiáik, meggyőződéseik és elkötelezettségeik alapján már régóta és feltétlenül biztosak abban, hogy az egyik féltől csak jóra és megváltásra, a másik részéről csak a zsiványságtól az ország tönkretételéig terjedő gazemberségre számíthatnak. És jórészt csak hit kérdése, melyik politikai félről mit tételeznek föl.

De hát a hit önmagában többnyire mulandó valami. Így aztán egyre többen legyintenek mindkét félre, egyre kevesebben figyelnek mondandójukra, és hisznek abban, hogy a pártok imamalomszerűen ismételt megváltó receptjeinek valóban lenne közük a tényleges problémákhoz, és valóban kihúzhatnának bennünket a bajból. Sokan sejtik, hogy a Fidesz adócsökkentési zsolozsmájának nagy ára lenne, mint ahogyan az MSZP „adjunk még többet mindenkinek" hozzáállása is mind kevesebbeket hat meg.

Pedig valami kapaszkodó azért kellene ebben az egyre zűrösebb világban. Például valami – a tisztességet joggal és megalapozottan – feltételező bizalom, amelynek alapján feltételezhetnénk, hogy az arra hivatottak nemcsak szlogenekkel, a másik fél lejáratásával vadásznak szavazatokra, hanem felelős, megalapozott döntésekre is képesek. Ehelyett azonban legföljebb a Zuschlag-per majdani ítéleteit figyelhetjük, melyekből szintén alig valamit tudhatunk majd meg a valóban fontos dolgokról.

Például arról, hogy mi a fenéért nem működik igazán ez az ország.

Olvasóink írták

 • 10. zweistein 2008. október 08. 20:43
  „Bene úr! Én inkább elgondolkodnék! Hogy jön ide 2002. Sötétség délben. És még támad is a szerencsétlen.”
 • 9. manila 2008. október 08. 18:44
  „Ez valóban egy kesze-kusza valami. Mennyit fizet ezért a lap? Jó lenne megtudni, mert elküldöm PISTIKÉT az SZDSZ-től, hátha jobban érti, vágja a tematikát.”
 • 8. BENE istván 2008. október 08. 18:30
  „Ki ez a tudatlan ember ugyan ? A ttényeket nem tetszik tudni egymás mellé rakni . Apróság !!! Hol tartottunk 2002 ben és hol most ? Kik a bünözők , a mostaniak nem a mult századiak , kik azok akik börtönbe kerültek illeteve kelletvolna kerülniök mind " balosok" nem ? Üdv !”
 • 7. klj_54 2008. október 08. 18:28
  „Szávay alúlmúlta önmagát:(
  Utolsó kérdésére: Amíg ilyen tesze-tosza cikkel lehet etetni az olvasót, én sem értem!
  Az írástudó felelőssége fel sem merült az irományban:(”
 • 6. zweistein 2008. október 08. 16:30
  „A két hír lényege együtt:
  1) Hazánk már csak a 62. a FIFA-ranglistán A magyar válogatott 12 helyet rontott szeptemberi helyezésén, így már csak a hatvankettedik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján.

  2) (...) genfi World Economic Forum gazdasági elemző cég szerdán közzétett elemzésében. A rangsorban Magyarország a 62-ik helyre került, a tavalyi 47-ik helyett.”
 • 5. zweistein 2008. október 08. 16:27
  „A párhuzam ezzel ijesztő:
  http://www.hirtv.hu/sport/?article_hid=238358

  Ebből a kettőből még az is rájön, hogy hol is állunk, aki tök hülye a gazdasághoz.”
 • 4. zweistein 2008. október 08. 16:22
  „Adalékok a versenyképességhez:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/wef081008/”
 • 3. Miért beteg? 2008. október 08. 16:00
  „Pl ezért:
  http://barikad.hu/node/18779”
 • 2. kőtörő 2008. október 08. 15:49
  „Például arról, hogy mi a fenéért nem működik igazán ez az ország.

  És mióta nem működik ez az ország, kedves uram?
  Egyáltalán miből jött rá, hogy nem működik? (Ferenc szerint semmi baj, őszödön mindent tisztázott, akkor mi a probléma?) Érdekes, ön együtt ugrált a pannon pumával, miközben dübörögte a gazdaság sikerét. Most a konvergenciaprogram sikerétől kellene elájulnunk, Ön meg azzal jön, hogy nem is működik. Ezek szerint, Ön szerint a konvergenciaprogram megbukott?? Ugye, akkor még megbukott valami, és valaki? Vagy nem???
  Homer - teljesen egyetértek! Ez is egy szartszétkenő írás. Küldtem én már ezt a jóembert nyugdíjba, de valahogy csak nem akar menni.”
 • 1. homer 2008. október 08. 12:54
  „Miért nem működik igazán az ország???
  Többek között az ilyen és ehhez hasonló cikkeket írok miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ember és szabály

"1. a szabályok nem mind okosak, 2. mindig akad valaki, aki szabályt szeg, és akkor jön a… Tovább olvasom