Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Hókuszpókusz

JEGYZET - "Mintha műtét előtt az orvos arról tájékoztatna, ehhez a szakterülethez nem ért."
Nemzetközi szinten is példa nélküli, amit hazánkban megléptek: tájékoztatót adnak a betegek kezébe a patikákban, azzal a szöveggel, hogy a homeopátiás készítménynek, amelyet vásároltak, nincs bizonyított hatékonysága. Nagyjából olyan ez, mintha a hentes azzal adná ki a húst, hogy nem garantálja, hogy megbízható helyről származik, vagy műtét előtt az orvos arról tájékoztatna, hogy ehhez a szakterülethez nem ért, de azért megpróbálja.

A homeopátia az egyik legmegosztóbb kérdés ma hazánkban: vannak harcos ellenzői és harcos támogatói, a két csoport között pedig azt gondolom, soha nem lesz béke. Én magam csak hókuszpókusznak szoktam nevezni ezeket a készítményeket. Ettől függetlenül van egy tabletta, amelyet rendszeresen megveszek, ez pedig a hányinger-csillapító. Amikor ugyanis a fiam heti rendszerességgel panaszkodik – érzékelhetően pszichés terheltség miatt – erre, akkor mit is adhatnék neki, mint pszichés gyógyszert – más szóval placebót. Ő azt gondolja, gyógyszer, én tudom, hogy nem az, és mindenki boldog. 

A homeopátiás készítmények szerintem pont erre jók. És aki ilyen céllal veszi, szerintem nincs is abban semmi kivetnivaló. A gond ott kezdődik, ha komolyabb betegségre kizárólag ezeket a készítményeket használják. Valószínűleg ők a célcsoportja a tájékoztatónak, amely megpróbálja finoman üzenni nekik, hogy feleslegesen dobják ki a pénzüket. 

Más kérdés, hogy azok esetében, akik fanatikusan hisznek ebben, vajon mit ér mindez. Én előre sajnálom a patikusokat, akik a következő hetekben kénytelenek lesznek végighallgatni jó néhány ingerült kiselőadást a gyógyszermaffiáról, a „mérgeznek bennünket" konteóról, és arról, milyen felháborító, hogy már abba is beleszólnak, milyen gyógyszert szedhetünk. Nagyjából ezt tudnám eredményként jósolni ezen akció számára. De legalább megpróbáljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élet él és élni akar

"A megható történet erőt adhat sokaknak." Tovább olvasom