Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Holdbéli táj

„Ha egy elfogulatlan holdbéli csónakos szállna le közénk, bizony mondom, képtelen lenne eligazodni: mi folyik itt?"
55 kilométeres volt a dugó az M3-ason. A pestiek menekültek vidékre. A másik irányba eljutottak majdnem Bécsig is, mint egykor Mátyás király, és azzal fenyegették a wiener kereskedőket, hogy kiürítik az üzleteiket. Nem kell azt hinni, hogy hazafias cselekedetből próbálták megmutatni a világnak: forint pedig van, még ha 286-ot is kell fizetni egy euróért.

Erre a 286-ra tegnap dél körül összeszorult a gyomra a „dolgozó népnek", a kormányhivatalokban, a bankokban, a szerkesztőségekben ügyeletet tartó stáboknak, mert kénytelenek voltak arra gondolni: ha itt estére megint balhé lesz, akkor a forintnak – annyi. Mennyi? 300? meg még annál is több, egyetlen euróért. És akkor nekünk is nagyjából annyi, mert beteljesül az egyébként önmagát beteljesítő jóslat: Magyarországot megtámadták.

Na nem az oroszok, mint 52 éve, hanem – a fene tudja, kik.

A támadás előtt győztesnek látszó forradalomra emlékezve a tegnapi szónokok változatosan vélekedtek. A miniszterelnök összekötő kapcsokat emlegetett (naná, most, hogy baj van), Kósa polgármester azt, hogy Gyurcsánynak mennie kell, Wittner Mária azt, hogy a hatalmasok dobra verik a nemzet vagyonát. Orbán szerint elő kell húzni a szellemet a palackból, Csurka 2,5 méteres, véres kardnak látszó tárgyat mutatott, a jobbikos Vona bejelentette, hogy iráni megfigyelők kellenek a választásokra, a gárdisták pedig megvédték az ATV operatőrét.

Ha egy elfogulatlan holdbéli csónakos szállna le közénk, bizony mondom, képtelen lenne eligazodni: mi folyik itt? Ünnep? Csónakosunk nézne, mint a moziban: elakad a csörlő a zászlófelvonáskor; elvisznek a rendőrök egy embert, mert maszk van az arca előtt; másokat mert rugós kés, tőr, vipera gázspray, riasztópisztoly van náluk. Megint mást azért, mert körözték csalásért. Mi van itt? – kérdené csónakos, a holdbéli a mázsás betonkordonok láttán. Figyelné, miket mondanak – lásd föntebb – a hermetikusan elzárt utcákon-tereken a szónokok és a bekiabálók. Néhány ezer szereplős színjáték mint ünnep? – kérdezné, és keresné, hol a nép. Ünnepel az istenadta, ahogy tud – válaszolna neki egy bennszülött, és szerte mutatna a vidékre. Meg Bécsre.

Ez van.

Olvasóink írták

 • 2. grenadle 2008. október 24. 11:03
  „Ez van, és nem csak FG-nek van címezve:
  http://barikad.hu/node/19343”
 • 1. manila 2008. október 24. 08:50
  „Kedves Sulyok Erzsébet, Ön a Holdon él? Megkérdezi, a csónakos, hogy mi van itt, és nem tud rá felelni? Újságíróként ernnyire naív?
  Szálljon csónakba, hagyja el egy kis időre a szerkesztőséget, talán még utoléri a "csónakos"-t, akit egyébként szívből üdvözlök.
  Mert legalább kérdezni tud.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hány az 56?

"Ötvenhat egy nemzet szabad, világra szóló mozdulata volt, sokat akart, és sokféleképpen. Ezt a… Tovább olvasom