Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Holtbiztos üzlet

"Jó, ha modern korunkban sem feledkezünk meg róla: földi létezésünk nem ér véget a halálunkkal. A méltó végtisztesség sokba kerülhet. Bizonyára mindnyájan ismerünk olyan időseket, akik inkább megvonták maguktól az ételt, de a temetésük költségét kisnyugdíjukból is összespórolták.
A halál holtbiztos üzlet, Magyarországon évente mintegy százharmincötezer honfitársunk hal meg."
Jó, ha modern korunkban sem feledkezünk meg róla: földi létezésünk nem ér véget a halálunkkal. A méltó végtisztesség sokba kerülhet. Bizonyára mindnyájan ismerünk olyan időseket, akik inkább megvonták maguktól az ételt, de a temetésük költségét kisnyugdíjukból is összespórolták.

A halál holtbiztos üzlet, Magyarországon évente mintegy százharmincötezer honfitársunk hal meg. Túlzottnak nem mondható 300 ezer forintos átlagos összköltséggel számolva a temetési üzletág évente 40 milliárd forintos biznisz. Erről persze ritkán beszélünk, illetlenségnek érezzük, és a temetkezési vállalkozók sem örülnek, ha a piszkos anyagiakra terelődik a szó. Pedig a temetés is szolgáltatás, itt sem mindegy a minőség, érdemes megnézni, mit adnak cserébe a pénzünkért.

Ahogy az életben, a halálban sincs egyenlőség. Egyre gyakrabban előfordul, hogy nemcsak azokat kényszerülnek közpénzen eltemettetni az önkormányzatok, akiknek nincs hozzátartozójuk, hanem azokat is, akik a legszegényebbek közé tartoztak, és családjuk nem tudja előteremteni még a legszerényebb gyászszertartás árát sem. Persze ott a másik véglet is. Olvasom, hogy Budapesten, a Farkasréti temetőben nagy az érdeklődés azok iránt az exkluzív parcellahelyek iránt, amelyekről szép kilátás nyílik a fővárosra, így a hozzátartozók emlékezés közben gyönyörködhetnek a pompás panorámában. Ugyanitt sírboltfülke száz évre megváltva ötmillióért is kapható. Kelendőek a méregdrága alapanyagok is, a sírkőnek való római travertínó mészkő és a ruskicai rózsaszín, fényezett márvány. A felső tízezer körében már presztízskérdésnek számít, hogy melyik neves szobrászművész faragja ki – lehetőleg carrarai márványból – a síremléket díszítő alakokat.

Ám egyre többen vannak azok a tudatosak is, akik nem kívánják a temetkezési vállalkozók profitját gyarapítani, és a minimál stílus hívei: szigorúan meghagyják hozzátartozóiknak, hogy mindenből a legegyszerűbbet válasszák. Környezetkímélő hamvasztást, saját kezű szórással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyhez menni

"Bizonyítani persze nehéz lenne, de tapasztalataink szerint az alföldiek, ha kirándulnak, szinte… Tovább olvasom