(Humán)politika

"A városvezetésnek jók öt évet, a rosszak egyet kapnak. Durva egyszerűsítés, de ezt mutatja a cégvezetők hátralévő idejét összegző táblázat."

A városvezetésnek jók öt évet, a rosszak egyet kapnak. Durva egyszerűsítés, de ezt mutatja a cégvezetők hátralévő idejét összegző táblázat. A városi cégek igazgatói posztjára mindig is politikai szempontok szerint kerültek a jelöltek. Aki még egy másik garnitúra kinevezettje, vagy rossz fát tett a tűzre, az kevesebb laufot kapott.

Nézzük a rekordereket. Az örökmozgó, újító, lendületes Boros a polgármester egyik kedvence, feltétlen benne a bizalom. Tőle várják az IH és Belvárosi mozi feltámadását is. Az ellenzék viszont nem veszi komolyan.

Az SZKT feje, Dózsa Gábor – legtovább kinevezett cégvezető – megítélése kimondottan szélsőséges: hívei szerint jó szakmai kapcsolatai révén olcsón tud használt járműveket szerezni, ellenfelei a városi közgyűléseken rendszeresen azzal vádolják, házilag eszkábál össze mindenfélét, vagy cseh üzleti partnereit juttatja megbízáshoz, hagymázas terveket vázol föl.

Kulcsfontosságú pozíció az IKV Rt. vezérigazgatói posztja, ezt politikai bizalmi állásként kezelték a mostani és az előző ciklusban is. A városi óriáscég szinte a polgármesteri hivatal kihelyezett irodájaként működik. A városi cég nagy befizetője a helyi büdzsének, ellenzéki vélemények szerint emiatt kevesebb jut az épületek felújítására, a város ingatlanvagyonára. Németh István a vezetés megbízható embere a fontos poszton.

A Novák Gyula által intézett csatornaberuházás vitatott megbízásai kapcsán robbant ki a fideszes városvezetés egyik legnagyobb botránya. Kapcsolatai miatt az előző városvezetéshez is köthető, de az MSZP-sek sem bántották, csak jövőre döntenek sorsáról.

Szintén köthető – már csak korábbi tagsága okán is – a Fideszhez Szabó Ferenc, a Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója. A cég gazdálkodását most – mondjuk úgy – élénk figyelem övezi a városházán, az igazgató megbízatását egy évre hosszabbították meg. Igaz, a ciklusból is már csak ennyi van hátra.