Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Hurrá, nyaralunk?

JEGYZET - "A szülőknek – jó esetben – dolgozniuk kell, elutazni nincs idő, a pénz meg pláne hiányzik hozzá."
Most, hogy Horvátország csatlakozott az Unióhoz, várhatóan még vonzóbb célpont lesz a magyar turisták számára – bizakodik az idegenforgalmi szakember, aki nemcsak a páratlan hangulatú tengerpartot, de például a Plitvicei-tavakat is a figyelmünkbe ajánlja. Igaza van. Akinek van pénze, miért ne választhatna egy közeli, barátságos országot, amellyel a történelmi múlt is összeköt bennünket?

A gond a horvátországi úti céllal csupán annyi, hogy – mint a statisztika is igazolja – egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az üdülés luxusát. Sokan már annak is örülnek, ha egy Balaton környéki vagy fővárosi rokonnál, ismerősnél el tudnak tölteni egy hosszú hétvégét vagy néhány napot a nyárból, de az is egyre gyakoribb, hogy a vakáció időszakát otthon tölti a család. A szülőknek – jó esetben – dolgozniuk kell, elutazni nincs idő, a pénz meg pláne hiányzik hozzá. Aki ebben a helyzetben van, akár bosszantónak is tarthatja az amúgy őszintén szívélyes invitálást a szomszédos Horvátországba.

A pénztelenség egyébként – erről is írtunk már – a nyaralás egy eddig jobbára ismeretlen dimenzióját is megnyitotta: egyre többen nyaralnak otthon. Mármint abban a faluban, városban, ahol élnek. Egy kis séta, kirándulás, lustálkodás kedvéért nem kell feltétlenül elutazni, márpedig az üdülésnek végül is ez a lényege. Makón például ezt évekkel ezelőtt felismerték, s ennek jegyében – amikor a turizmust mint iparágat elkezdték meghonosítani – arra is gondoltak, hogy szórakozási lehetőséget teremtsenek azoknak, akik jobb híján csak itthon tudnak kikapcsolódni.

Ha a dolog működik, két legyet lehet ütni egy csapásra: a makói polgár a szükségből erényt kovácsolva a helyi fürdőben, a Maros-parton, a nyári fesztiválsorozat rendezvényein tölthet el kellemes órákat, s ha ez színvonalas élményt kínál, előbb-utóbb felfedezik a várost a turisták is. Jó esetben valamiféle pezsgés, gazdasági fellendülés is elindulhat ebből hosszabb távon. S ha mindez összejön, egyszer talán a horvát tengerpart sem lesz elérhetetlen álom az átlagember számára.

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. július 01. 09:44
    „Jó jegyzet! A mai magyar valóságot híven tükrözi! Már az is valami ha otthon tud "nyaralni" valaki egy hosszú hétvégét és nem dolgozni vagy ne adj Isten a megszünő munkahelye miatt munkát keresnie! Persze, van egy réteg aki még mindig el tud menni akáz malájziába, vagy a Seychelle-szigetekre nyaralni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi utcánk

"Az országra szóló botrány és a hősi kiállás a fülkeforradalom óta nem hat." Tovább olvasom