Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Igazság és igazságosság

"Végre vége. Megszületett a jogerős ítélet, Muki a fiatalkorúakra kiróható maximális büntetést kapta, 15 évet."
Végre vége. Megszületett a jogerős ítélet, Muki a fiatalkorúakra kiróható maximális büntetést kapta, 15 évet. Jöhet némi megnyugvás, mind az áldozat, mind az elkövető családjában – persze nem több, mint egy temetés után. Győzött az igazság? Ugyan.

A szó jogi értelmében persze kiderült az igazság, vagyis, hogy a 15 éves Kurai András, becenevén Muki gyilkolta meg szörnyű kegyetlenséggel a 18 éves magyarcsanádi lányt, Pénzes Henriettát. De mit mondjunk az igazságosságról? Mert mit érdemel az a bűnös, aki megkötöz, megerőszakol, benzinnel lelocsol majd felgyújt és ezzel szörnyű kínhalálra ítél egy fiatal lányt? Hallom fülemben a tömeg zúgását: halál! Ősi ösztönünk, a vérbosszúra való hajlam, finomabban fogalmazva az elkövetett bűnnel arányos büntetés igénye tör elő ilyenkor az emberből, aminek végrehajtását már az államra bízná.

Csakhogy a mi, civilizáltnak mondott világunkban, több ezer éves, kínkeserves jogfejlődés után, az embernek más kérdéseket és állításokat is meg kell tudnia fogalmazni. Például, hogy az állam megteheti-e ugyanazt, mint a bűnelkövető? Ítélkezhetünk-e csak a tett alapján, vagy az elkövetőre is figyelemmel kell lennünk? Arra mondjuk, hogy Muki 15 évesen, fiatalkorúként követte el tettét. Érdekes-e, hogy mitől válhatott ennyire szadistává egy gyerekember? Totális normazavar? Eltorzult személyiségfejlődés? Mentális és szellemi visszamaradottság? Beteges ösztönvilág? És egyébként 100 százalékosan biztos, hogy ő a gyilkos? Csak kérdezem.

A mai differenciáltabb jogfelfogásban a büntetés célja már rég nem a megtorlás, hanem a társadalom védelme, a megelőzés, a visszatartás, a javítás, a nevelés. Általában nyugodtak is vagyunk mindaddig, míg rács mögött vannak a gyilkosok. De rémségesen aggódunk, mi lesz azután? Kurai András 2021-ben szabadul, ha jól viselkedik hamarabb, akár már 8-9 év múlva. A kérdések kérdése is most már az: vajon milyen emberként lép majd ki egykor a börtön kapuján? Lehet, hogy egy megszelídült fiatalember, jó szakmával a zsebében, alkalmasan arra, hogy visszailleszkedjen abba a társadalomba, amibe soha be sem illeszkedett; de lehet, hogy ugyanaz a Muki jön ki a börtönből, aki bement, csak testileg megerősödve, nagyban. Egyelőre hit és hitetlenség kérdése a válasz.

És most akkor adózzon mindenki egy percet Pénzes Henrietta emlékének.

Olvasóink írták

 • 4. triatlonos 2007. november 14. 18:40
  „Ez egy jó jegyzet, mert azokat a gondolatokat fogalmazza meg, amelyek keringenek az ember fejében. Ha Muki volt az elkövető, akkor a büntetés kevés, ha nem ő volt, akkor sok. Nekem mindenképpen tragédia, mert Henit jól ismertem - tetszet a vagánysága, és mondtam is neki amikor utoljára találkoztunk, hogy vigyázz, mert megmondalak Apádnak - és amikor először hallottam a tragédia hirét, már éreztem, hogy Ő az áldozat, mert olyan tipus volt.
  Ez egy olyan ügy. amit az idő fog megoldani. ha valaki nyitott szemmel jár, akkor hamar rájön, ha meg nem, akkor majd Muki kiszabadulása után minden világossá válik.
  Ami tény, hogy a nyomozati szervek nem szaggatták az istrángot az eljárás során, de ennek a háttere is előbb-utóbb kiderül.”
 • 3. sevenof9 2007. november 08. 17:33
  „Nem tudom,osszekotottetek-e a hirt azzal,hogy az ugy koronatanuja diszkobalesetelt. Azutan pedig a ciganyok diszkriminacios szolamaival...
  erre a szerencsetlenre ravarrtak az egeszet a magyar itelkezesi gyakorlatban szokatlanul rovid ido alatt.

  Kinek milyen rokona van ebben az egeszben benne?”
 • 2. czeglédi 2007. november 08. 15:03
  „A másik 15 év miatt még ideges valaki.”
 • 1. attis 2007. november 08. 11:27
  „Szerintem kevest kapott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy októberi

"A történészek szerint szinte semmi sem úgy történt ahogy azt nekünk annak idején tanították." Tovább olvasom