III/III-asoktól a besúgókig

"„Hülye vagy, a legtöbb ügynök köztünk van!" Ez a mondat 1992-ben hangzott el egy MDF-es vezető politikus szájából, aki így reagált arra az egyébként szintén kormánypárti képviselő kérdésére, hogy más országok példáját követve miért nem hoznak törvényt az előző rendszer besúgóhálózatában résztvevők elítéléséről."

„Hülye vagy, a legtöbb ügynök köztünk van!” Ez a mondat 1992-ben hangzott el egy MDF-es vezető politikus szájából, aki így reagált arra az egyébként szintén kormánypárti képviselő kérdésére, hogy más országok példáját követve miért nem hoznak törvényt az előző rendszer besúgóhálózatában résztvevők elítéléséről.

Az országgyűlés végül 1994-ben, a választások előtti utolsó pillanatban fogadta el a nem sokat érő úgynevezett átvilágítási XXII. törvényt. A jogszabály csak a nyilvánossággal szankcionálja azokat, akik az elmúlt rendszerben olyan politikai vagy állami tisztséget töltöttek be, amelyben a „belső reakciót” elhárító állambiztonsági szervek (a Belügyminisztérium III-as csoportfőnökségei) feladatkörébe tartozó adatokról döntéseikhez tájékoztatatást kaptak. Ha ilyen kapcsolatokra bukkannak az átvilágító bírók, előbb harminc napot adtak, adnak az érintett állami vagy pártvezetőnek, közszolgának, bírónak, ügyésznek vagy a „politikai közvélemény formálására” alkalmas médium vezetőjének, hogy csöndben távozhasson posztjáról, s ha ő erre nem hajlandó, nevét a Magyar Közlönyben és az MTI útján nyilvánosságra hozzák.

Eddig nyilvánosan 23 esetben szólítottak fel „fontos, közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyeket”, hogy mondjanak le. Egyikük sem távozott tisztségéből, ha mégis, nem ez volt az oka.
Azok a tartótisztek, besúgók, akik vagy így, vagy úgy kiszolgálták a rendszert, máig érintetlenek.
Pontosítok: máig zsarolhatók! Közvetlenül és közvetve.

A politikai elit tagjai pedig tűrik, hogy valós vagy hamisított dokumentumokkal, valós vagy hamis kijelentésekkel bárkit, főpapot, filmrendezőt, írót, tanárt, újságírót meg lehessen alázni. Még a beszervezők és a beszervezettek, az önkéntes spiclik és a megzsarolt besúgók között sem akarnak különbséget tenni.

Hogy ennek mi lehet az oka? Talán még ma is igaz a bevezetőben már említett válasz: „Hülye vagy, a legtöbb ügynök köztünk van!”
Vagy a holdudvarukban.