Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Import

JEGYZET - ˝Minden egyes gyermek számít.˝
Két dologért hajlandó mindent megtenni egy nő. Azért, hogy ne legyen gyereke, illetve azért, hogy legyen. Olyan régi ez a mondás, hogy közhely. Bár harmincas évei derekán járó kollégám tőlem hallotta először, miközben munkatársnője bólogatott, persze, ismeri.

Hosszúra nyúlt legénykoromban hallottam először, és inkább a mondás első felére koncentrálva, azóta nem sokszor merült fel. Szerencsére, mondom ezt kétgyermekes apaként, aki azt is tudja, hogy három legalább kellene. Mert azt a közgazdászoknak a statisztikaszeminárium demográfiáról szóló részében jól a fejükbe verték, hogy a teljes termékenységi ráta kritikus értéke 2,1. Ha egy nő életében ennél kevesebb gyereket szül, akkor a népességszám csökkenni kezd.

Magyarországon voltak pocsék évek, de már valamelyest javuló a trend, és felette vagyunk az 1,4-nek. Már picit kisebb tempóban zuhanunk – külső pótlás nélkül persze nehéz lesz. Pontosabban lehetetlen, lásd még emberimportálás, azaz bevándorlás. De most nem politizálnék, bár azt megjegyzem, 1978 óta a határ alatt vagyunk. A kutatók 2060-ra „alappályán" 7,9 milliós magyar népességet jeleznek előre.

Nagyon fontos lett a mondás második fele, vagyis a nő mindent megtesz a gyerekért. És időnként a párja is, merthogy a hiba jellemzően 50-50 százalék. Együtt keresik a megoldást, egyebek között a beültethető hímivarsejtet. Amiből most óriási a hiány.

A lombikbébik persze statisztikailag alig észrevehetően javítják csak a termékenységi rátát, de – ez is közhely – minden egyes gyermek számít. Nehéz azt mondani egy párnak, hogy hivatalokra és bírósági ítéletre kell várniuk, hogy javuljon a helyzet a beültethető hímivarsejtek frontján.

És azt is, hogy amíg lehetett importálni, addig sokkal jobban működött az ellátási rendszer.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszket az ujjuk

JEGYZET - "A gyűlölködők nyelték a kacsát." Tovább olvasom