Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Istenadta nép

"Jó lenne tudni, hogy az istenadta nép hogyan viszonyul a mostanra kifejlődött népszavazási káoszhoz. Ahhoz, hogy hirtelen nagyon, de nagyon kíváncsiak lettek a véleményére – szinte mindenről."
Jó lenne tudni, hogy az istenadta nép hogyan viszonyul a mostanra kifejlődött népszavazási káoszhoz. Ahhoz, hogy hirtelen nagyon, de nagyon kíváncsiak lettek a véleményére – szinte mindenről.

Próbáljunk rendet vágni. Három fideszes kérdésben már biztosan lesz népszavazás, hétfőn az Alkotmánybíróság (Ab) így döntött. Legyen-e tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj – ezekhez már lehet gyűjteni az aláírásokat. További három, szintén az ellenzék által benyújtott kérdés – kórház-privatizáció, gyógyszerárusítás patikán kívül, családi gazdálkodók elővásárlási joga a termőföldre – még az Ab előtt hever. Mint emlékezetes, ugyanezekben a témákban fogalmazott népszavazási kérdéseket Kálmán László nyelvész és még néhány magánszemély – ezek pont ellentétes válaszokat indukálnak –, még nincs róluk határozat.

A két ellenzéki párt, a Fidesz és a KDNP egy évvel ezelőtt, október 23-án kezdeményezte a fönti témákban a népszavazást és azóta erősíti azt a szöveget, hogy az istenadta nép szavazása után a kormánynak pedig menni kell. Pedig ez nem igaz. A kormánypártok meg azt szövegelik, hogy a megkezdett reform- és kormányprogram ellen valók a kérdések, ráadásul a népszavazás drága. Ez igaz. Csakhogy az istenadta nép, ha megkérdezik, bizony nem fogja azt mondani: oké, fizetek tandíjat, vizitdíjat, napidíjat, amit csak akartok... Hanem az ellenkezőjét fogja mondani. És ha ez nem is teszi majd lehetetlenné a reform- és kormányprogramot, elég lehetetlen politikai közeget teremt a kormánynak és pártjainak, politikai haszna pedig az ellenzéknek lesz belőle.

Hogyan lehet ezt kivédeni? – töprenghetett a kormányfő, amikor eléje hozta az a jó korrupt magyar az élet a „megoldást". Előkerült ez a ronda ügy, amit ugyan a Zuschlag név jelez, de az egész kormánytábor sáros tőle. „Köztisztasági csomag" – pattant ki a miniszterelnök-pártelnök fejéből, és lett rögtön plusz húsz népszavazási kérdés. Három legyet üt vele egy csapásra. 1. Kitör a politikai falhoz szorítottságból; 2. Ellehetetleníti az ellenzék népszavazási kezdeményezését; 3. Rásegít, hogy tényleg tisztuljon a közélet, mert a népszavazással megzsarolt pártok esetleg megegyeznek a szükséges törvényjavaslatokról.

Az ellenzék még ugyanaznap beadta a köz tisztaságára vonatkozó saját népszavazási kérdéseit. Úgyhogy az Országos Választási Bizottságnak most több mint 70 kérdést kell elbírálni.

A politikai taktikákhoz elvszerűen viszonyuló kevesek fintorognak és fanyalognak: zsarolás, a népszavazás intézményének hiteltelenítése, önző hatalmi érdekek – mondják.

Ez van – bólinthat az istenadta nép és teszi tovább a dolgát. Ettől, és alighanem csakis ettől – majd lesz valahogy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszajön az orosz

"Egy, még Bulgária és Románia csatlakozása előtt készített felmérés szerint míg az EU-tagállamok… Tovább olvasom