Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Iszik a gyerek

"A többség unalmában iszik. Vagy stresszoldás végett. A virtus miatt."
Az utolsó 10 év alatt 10 százalékkal nőtt a rendszeresen italt fogyasztó európai gyerekek – 18 éven aluliak – száma. Ettől a mérési eredménytől hanyatt estek a felnőttek, és törni kezdték a fejüket: mi a teendő?

Minálunk idestova 50 éve tilos a 18 éven aluliakat kiszolgálni alkohollal és dohányáruval, de Olasz-, Spanyol- és Németországban, Ausztriában, Portugáliában, Luxemburgban 16 év a korhatár. A franciák nemrég emelték 18-ra, a britek nem lacafacáztak, egyből 20-ra. Amerikában 21 éven alulinak nem adnak a vendéglátósok alkoholt. Vagy mégis. Úgy, mint nálunk. Végtére a biznisz az biznisz, a vendéglátók hétvégi forgalmának több mint a fele a fiatalkorúak fogyasztásából jön össze, a kocsmárosok adót fizetnek, a gyártók dettó. Jó üzlet az alkohol.

A tinik minden tiltás dacára mindenütt versenyt tintáznak. Vagy éppen azért?

A tiltást könnyű kijátszani. És amikor az ambulancián a nagy nehezen megmentett-kijózanított 40 kilós gimnazista lány bevallja, hogy 7, azaz hét féldeci pálinkát kísért le 2 liter vörösborral, akkor a felnőttek újfent elkezdik törni a fejüket: mit kéne tenni? És újabb tilalmakat ötlenek ki. Például azt, hogy az iskolák 200 méteres körzetében nem lehet italmérés; a szabálysértési bírság sem elég, a kocsmát be kell zárni, ha rajtakapják a gyerekitatáson. Új tanulmányok születnek, azzal a mondanivalóval, hogy alkohol, dohány, drog egykutya, egyformán veszélyes, tenni kell valamit – és kezdődik elölről a kreatívnak egyáltalán nem nevezhető ötletelés újabb tiltásokról.

És akkor még van képe hozzá a felnőttnek, hogy önelégülten fölsóhajtson: mindent megpróbáltam. Egy fenét! A legeslegkönnyebb: tiltani. De ki veszi a fáradságot, hogy megpróbáljon valóságos elfoglaltságot kínálni a fiatalnak? Mert a többség unalmában iszik. Vagy stresszoldás végett. A virtus miatt. És mert a bulizós élet a menő – látja a felnőttektől.

Ha rajtam múlna, azt hiszem, tennék egy próbát: nuku tiltás. Párszor berúgnának, mint a szamár, de legalább szem előtt, bent a kocsmában, és nem a sötét parkban. Tisztára, mint a felnőttek. Akik ugyebár nem mind alkoholisták, pedig párszor berúgtak – nem csak fiatal korukban –, mint a szamár.

Olvasóink írták

 • 9. tong 2009. június 22. 14:40
  „Önmagában a korhatár eltörlése szerintem sem elegendő. Másfél éve írt egy jó cikket erről egy angol anyuka, aki azt mondta, hogy inkább családi körben, vele együtt próbálja ki az alkoholt a gyerek úgy 13 éves korában és sajátítsa el az ivókultúrát, minthogy a haverjaival igya magát detoxra egy bulin és ez a modell rögzüljön benne. Magyarán a hangsúly a kulturált fogyasztásra nevelésen van. De ezt a "fogyassz többet, mint amennyire szükséged van" világában nehéz érvényre juttatni.
  Aki tud angolul, annak itt van a cikk: http://www.telegraph.co.uk/education/3355666/Dear-Miss-Smith-I-let-my-children-drink.html”
 • 8. web 2009. június 18. 21:52
  „Iszik nem iszik,azt nem látja senki, hogy a gázöngyújtó töltőflakonjából szipuznak.Ez nem is föltűnő, gondolnánk.Ma már a játszóterek környékén igen szép számmal előfordulnak elkábult gyerekek vagy épp agresszívek és úgy tűnik talán nincs is mitől.Nem hiszem hogy ez jobb, mint az ivás vagy a cigi. De ezt szabad, ugye? A helyszín általában virít a flakonok piros fedelétől. Itt a szünidő.......... stb! Kedves szülők!!!”
 • 7. Aranea 2009. június 18. 08:09
  „kakukktojás:
  sztem tök mind1, anno a én is vedeltem mint állat. Nem, nem volt időm unatkozni, és meglehetősen spórolni is kellett egy-egy hatásos bulira, ráadásul a Kossuth rádióban sem ezt az irányt népszerűsítették. Szüleim és rokonságom szinte antialkoholistának mondható - tehát negatív példa sem volt. Aztán valahogy mégis rendes ember lett belőlem, a hűtőmben 3-4 féle pia figyel már vagy 2 hónapja, talán csak a pörköltbe használt vörösboron mutatkozik némi fogyás :)
  Véleményem szerint korosztályi jellemző, ami majd megszűnik idővel.”
 • 6. kakukktojas 2009. június 18. 06:45
  „Önmagában a tiltás teljes megszüntetése biztosan rossz irányba hatna. Van egy tiltó rendelkezés, amit ugye nem mindenki tart be. Ebből nem következik az, hogy senki nem tartja be. Tehát a helyzetért az önmagában nem hibás. Ha valamit szabadforgalmúvá nyilvánítunk, annak a fogyasztása egyértelműen növekedésnek indul, ez nem lehet megoldás. Az talán már elgondolkodtató, hogy bizonyos könnyítések pl a sör felszabadítása, és az égetett szeszek fokozott tilalma, és ellenőrzése nem-e célravezető lenne. Természetesen a szülők felelőssége nem vitatható. Meg aztán vannak pl szegedi és országos kereskedelmi rádiók, ahol kifejezetten reklámot csinálnak az ivásnak, és egyéb deviáns magatartásoknak. Divat-ot csinálnak a bulizásnak, munkakerülésnek, nem tanulásnak, stb. Lehet hogy azokat is be kellene tiltani ? Talán nem de valahogy le kellene erről szoktatni őket, és azokat a műsorvezetőket eltávolítani, akik ezt büntetlenül teszik. Neveket nem mondok, de tudnám sorolni Szeged kedvenceit is . És ők nagyságrendileg többet ártanak, mint az a boltos, aki kiszolgál egy tizenévest néhány üveg sörrel , vagy mint bármelyik szülő !”
 • 5. flexsnake 2009. június 17. 21:18
  „-Unalmadban iszol?
  -Nem, mindig elfoglalom magam.
  -Akkor a társaság miatt?
  -Nem, egyedül is tudok inni.
  -Akkor miért iszol?
  -Nem fogod elhinni!Mert olyan szörnyű vagyok hogy magamat csak így tudom elviselni és mások így tudnak elviselni.”
 • 4. .suhym. 2009. június 17. 18:34
  „A sok Kövidinka...”
 • 3. joy 2009. június 17. 17:50
  „Bocsi, én nem vitatkozok veled, csupán 1 kérdésem lenne:
  Kik csinálják a prolidinkát?”
 • 2. .suhym. 2009. június 17. 17:19
  „Joy!

  Vitába szállok veled.
  Ne kenjünk már mindent a politikára.

  Én a szülők felelősségét, példamutatását helyezném előtérbe.
  A gyerek utánoz, ha azt látja otthon, hogy anyuka/apuka naponta legurítja a 2-3 üveg sörét, vagy még többet, akkor neki ez természetes. No már most, ha a kedves szülő még "dorbézol" is az alkohol befolyása alatt, akkor nincs mit csodálkozni, ha a gyereknek természetes ugyanez, csak ő az utcán, a haveroknak játszva éli ki ezt.

  Igazat adok Sulyok Erzsébetnek, tiltással nem lehet eredményt elérni...
  A szülőmodell....az a legfontosabb. Kéretik a kedves szülőktől sokkal többet foglalkozni a gyerkőcökkel. Tessék nekik keresni értelmes elfoglaltságot, és tessék velük sokkal, de sokkal többet beszélgetni, kirándulni...etc.”
 • 1. joy 2009. június 17. 17:04
  „Emléxem jól, anno -is- azért ittunk, mert kiszolgáltak.
  A Vigadó teraszán /még állt a táncterem romos épülete is!/ a "Sárgaingesek" játszottak, mi kikértünk 1 m2 pikolót, és szemrebbenés nélkül hozták osztálytársunknak, aki 2 évvel volt idősebb nálunk.
  :o)
  Voltunk rá vagy 10-en. Miért ittunk?
  Miért ne ittunk volna?
  Volt idő, pénz, sör, gond meg egy szál sem.Okot-indokot sosem kerestünk rá. Csak úgy, jól esett. Különösen, hogy tiltották, mint anno oly sok mindent.
  Legalább is ma ezt állítják sokan.

  DE!
  Soha senki nem részegedett le közülünk, ha mégis, az nagy szégyenbe került. Nagyon égő volt, amikor részletesen kiértékeltük falrahány borsóját, és egyéb ocsmányságait.

  Ma -sajnos- az Ország Főtere összecsinálása korában csaknem dicsőség az utcai randalírozás, gyalázatos viselkedés, köztéri WCzés, dísztereken alvás...

  A prolitikai uncooltúra visszatükröződik a mindennapokban.
  :o(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berni rajzai

"A panellakások szobáit régen egyforma tapétával borították. Aki ilyenben élt, és aztán bárhol… Tovább olvasom