Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Itt a mumus!

"Pánik legtöbbször akkor keletkezik, ha nem beszélnek valamiről, ami veszélyes lehet."
– Mennyien kellene hiányoznunk ahhoz, hogy tanítási szünet legyen? – kérdezte tőlünk vigyorogva tegnap egy diák a Vedres szakközépiskola előtt, ahová nem engedtek be. Azt mondtuk, legalább az intézmény létszámának a harmada a limit, mire úgy reagált: nem baj, valahogy majd csak megoldjuk.

Nagyjából ennyire veszik komolyan a járvány megelőzését a diákok, akiknek a tájékoztatására milliókat költ az állam. Más kérdés, hogy szerencsére Magyarországon csak egy ember halt meg eddig az új influenza szövődményeitől – holott még a „normál", szezonális influenzába is többen halnak bele. Persze járvány még nincs is – bár a vakcinagyártó cégek már nagyon várják.

Ami egyébként a komolyságot illeti, mások is sajátosan viszonyulnak hozzá. Az ÁNTSZ például azt javasolja az iskoláknak, szappannal és meleg vízzel mossanak kezet a gyerekek – csakhogy például a szegedi iskolák többsége akkor épült, amikor még elég volt az „egycsavarós", hideg vizes csap is, így ez elég nehezen kivitelezhető. Nem túl életszerű tehát egy ilyen javaslat. Másrészt az országos tiszti főorvos nemrég úgy döntött: nem kell már minden H1N1-gyanús betegtől mintát venni, egy iskolából például elég csak 3-4 – aztán ha még van hasonló beteg, azt is besorolják ebbe a kategóriába, és gócnak nevezik az intézményt. Merthogy szűkös a vizsgálati kapacitás – meg a pénztárca. Bár ezt nem igazán mondják.

Az iskolai vezetők pedig – legalábbis Szegeden – úgy gondolják, ha elzárkóznak a sajtó elől, és a diákokat sem tájékoztatják, akkor nincs is fertőzés. Merthogy nem akarnak pánikot kelteni. Pánik azonban legtöbbször akkor keletkezik, ha nem beszélnek valamiről, ami veszélyes lehet – így az emberek találgatni, pletykálni kezdenek róla. Mondjuk láztól fetrengő diákokat vizionálnak a Vedres folyosóján.

Így lesz a bolhából elefánt.

Olvasóink írták

 • 3. Stn 2010. július 12. 07:29
  „Emlékszünk még erre a cikkre? Eltelt 1 év, és megjött hozzá a bizonyíték is.... :)

  Szép volt Robi:)”
 • 2. emzéperiksz 2009. szeptember 17. 14:00
  „Ez kifejezetten jó írás volt!

  Én személy szerint nem félek a H1N1-től. A tévében bemondták, hogy kb. 3-4 nap alatt "átmegy" az emberen. Oké, a láz nem kellemes, de amilyen stresszes és hajtós életet élek, megmondom őszintén, nem különösebben ellenszenves a gondolat, hogy 3-4 napig csak fekszem, tévézgetek, és alszom, alszom, alszom...”
 • 1. Stn 2009. szeptember 17. 06:04
  „Robikám gracca...

  Úgy látom van még értelmes élet a földön :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyzet van

"Csak akkor lát pénzt a gazda, ha sikerül értékesíteni a bort." Tovább olvasom