Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Itt van május elseje

JEGYZET - "Aki akarja, jól érezheti magát."
Május elseje. Itt van. A tavasz, az újjászületés és a munka ünnepe. A negyvenes-ötvenes korosztály főkét az utóbbi okán ismeri. A majális, a május elsejei események családi programok voltak, ha nem is ingyensörrel, de olcsóval és virslivel.

Ez ma sincs másképp. A legtöbb településen – a megyében Szegeden, Vásárhelyen, Csongrádon, Szentesen és Makón biztos – holnap rendeznek május elsejei összejövetelt, ahol, aki akarja, jól érezheti magát. Kikapcsolódunk, eszünk, iszunk, a gyerekek játszhatnak, kellemes napsütésben telik a nap.

Nosztalgiázunk, és biztos vagyok benne – a már említett korosztálynak – eszébe jutnak a dalok, melyeket énekeltünk a felvonulások alkalmával, mikor cégek, vállalatok, téeszek, állami gazdaságok feldíszített kocsikkal, jelszavakkal vonulva ünnepelték a munkásosztály, a parasztság ünnepét. Integettek, integettünk a tribünön helyet foglaló – szintén integető – elöljáróknak, pártvezetőknek. Tegyük hozzá: a felvonuláson való részvétel kötelező, legjobb esetben ajánlott volt. De az is igaz, akik nem mentek el, azokkal szemben általában semmilyen retorziót nem alkalmaztak. Úgy emlékszem – iskolai és téeszes felvonuláson is részt vettem –, mindenki boldog, mosolygós volt a menetben.

És énekeltük: „Itt van május elseje, Énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, Szállj csak, zeneszó, ének, Ébresszed a magyar népet!" Azóta ez megtörtént. De május 1. továbbra is a munka ünnepe. Piros betűsként, munkaszüneti napként a naptárban.

Akadnak, akik nem ünnepelhetnek. Nincs munkájuk. Nekik az egész esztendő munkaszüneti nap. Abban bízom, előbb-utóbb mindenki önfeledten énekelheti az idézett dalt. Akár már holnap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszökni

˝Érdekel minket, mi történik a másik ember gyerekével?˝ Tovább olvasom