Jegyzet

2009.12.29. 22:12

jarvany.hu

"Sok háziorvos, házi gyermekorvos egyenesen le is beszélte az oltásról a betegeit."

Hollósi Zsolt

Újabb és újabb tragikus hazai halálesetek figyelmeztetnek arra: a leginkább illetékesek nem tettek meg mindent azért, hogy a veszélyeztetettek a védőoltással esélyt kapjanak a H1N1-es vírusfertőzés túlélésére.

„Ne utasításokat adjanak, hanem kössenek szerződést velünk, és fizessenek!" – érvelt az egyik országos hetilapban nem túl szimpatikusan egy háziorvos, aki szerint senki sem kötelezheti őket az új influenza elleni védőoltások ingyenes beadására. Úgy vélte: éppen annyi pénzt kellene kapniuk egy oltásért, amennyit a tisztiorvosi szolgálat is kér a külföldre utazóktól egy nem kötelező vakcina beadásáért. Vagyis 4500 forintot. Tiszta beszéd. Álláspontja – ha felvetése jogosságát laikusként nem is kérdőjelezhetem meg – a járvány előrehaladtával, a halálos áldozatok számának emelkedésével egyre kevésbé tartható.

A Magyar Bioetikai Társaság elnökségének egyik tagja szerint a médiának és az orvosszakma egy részének is szerepe volt abban, hogy ellentmondásos helyzet alakulhatott ki nálunk a védőoltással kapcsolatban. Miközben a magyar oltóanyag az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye szerint a legjobbak közé tartozik, csekély a mellékhatása, sok háziorvos, házi gyermekorvos nemcsak nem ajánlotta az oltást, de egyenesen le is beszélte róla a betegeit – és a felelősséget is igyekezett rájuk hárítani. A megbetegedettek kiváró magatartása mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy a 10 milliós Magyarországnak már közel kétszer annyi a halottja a H1N1-járványban, mint a 80 milliós Németországnak. Erre sokan azt mondják, kevés, megbízhatatlan, pontatlan és egymásnak ellentmondó információ jutott el az állampolgárokhoz és a háziorvosokhoz. Lehet, de például az ÁNTSZ remek honlapja – www.jarvany.hu – mintaszerű: közérthetően, mégis szakszerűen ad pontos, korrekt, friss infókat.

A klinikai szakorvos, aki naponta küzd a menthetetlennek bizonyuló szövődményes betegekért, joggal lehet dühös azokra az alapellátásban dolgozó felelőtlen kollégáira, akik nem oltanak, vagy túl későn küldik a szakellátásba pácienseiket. Az összefüggéseken ma sem késő elgondolkodni, hiszen 2010 elejére jósolják a járvány újabb hazai fellángolását. A WHO vezérigazgatója pedig arra figyelmeztet: korai még győzelmet hirdetni a H1N1-vírus elleni küzdelemben – a világjárványt 2011 előtt nem lehetséges megfékezni. A legfrissebb hírek szerint a H1N1 már több mint 200 országban felbukkant, a laboratóriumok által megerősített halálesetek száma csaknem elérte a 12 ezret.

A tanács tehát továbbra is ugyanaz: oltani, oltani, oltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!