Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Jól meggy nekünk

JEGYZET - "A nyolcvan százalékát nem is mi esszük meg."
Idén kivételesen jó körülmények voltak a meggynek: óriási termés ígérkezik belőle. Ez jó hír, mert például a földi epernek még a dömpingben is olyan ára volt, hogy nem érte meg lekvárt főzni belőle. Pláne nem pálinkát. A barackról meg úgy másfél hónapja írtuk meg, hogy betett neki a március végi fagy – szóval várhatóan nem terem belőle túl sok, és az is drága lesz. Úgyhogy idén meggyből – meg talán szilvából – fog lekvárt és pálinkát főzni, aki szokott.

 Meggyből egyébként olyan jól állunk, hogy a nyolcvan százalékát nem is mi esszük meg, hanem megy a külföldi piacokra. Ráadásul kevesebb meló van a szüretelésével, mint mondjuk a málnáéval vagy más bogyós gyümölcsökkel, amelyek nagyüzemi termesztése a napokban megjelent szakmai előrejelzések szerint hamarosan eltűnik Magyarországról. Ennek részben az a magyarázata, hogy rosszul bírják a klímaváltozást, másrészt nagyon sok élőmunkát igényelnek – azaz túl drága leszedni. Míg a nyolcvanas években hétezer hektáron termesztettek málnát, az ezredfordulón már csak 1200–1400 hektáron, mára pedig alig száz hektárra szorult vissza a termesztése. A munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg egy almásban csak 500–800. Érthető, ha kevesebben bíbelődnek vele, pláne, hogy a lengyeleknél például sokkal jobban terem, így olcsóbban tudják adni.

Nem kell félni, azért a háztájiban minden kerttulajdonos megtermesztheti a magának valót, amit le is tud szedni. Akinek meg nincs kertje, az a Mátrában is csemegézhet augusztusban szedret a vadon termő bokrokról. Nekem például jobban bejön, ha egy-egy túrán magam szedem le a szedret vagy az erdei szamócát, amit azon nyomban magamba is tömök.

A múlt heti macikaland után persze azért nem árt figyelni, ki brummog ránk a bokorból bosszúsan, mert megettük a nasiját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsi van?

"Gyalogolni is nehezebb egy nagyvárosban, mint egy kicsiben." Tovább olvasom