Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Jöttek a csehszlovákok

"Győrben lassan olyan gyakori lesz a szlovák beszéd, mint a német Sopronban."
Szlovákia labdarúgó-válogatottja szerda este világbajnoki selejtező mérkőzésen, Prágában győzte le 2–1-re Csehországot, és ezzel gyakorlatilag toronymagasan vezeti a csoportját.

Nálam ez volt az utolsó csöpp a pohárban. 2009-re ugyanis odáig jutottunk, hogy szinte minden szinten irigykedhetünk a korábban lesajnált északi szomszédainkra. Hol tartottunk nagyjából másfél évtizede? Szánakozó félmosollyal néztük az 1993 januárjában kettészakadt Csehszlovákia kisebbik testvérét. Mondván: mi lesz veletek? Ipar nuku, utak alig, a csehek gazdagabbak, Szlovákia lemaradva, még a koronájuk is gyengébb. Rosszabb a sörük is, de azért átjártunk, megittuk azt a sört, knédlit és sztrapacskát ettünk, meg síeltünk. Fillérekért.

Hogy hol tartunk ma? A határ környéke hemzseg a szlovákoktól. Akik az eurójukért (igen, az eurójukért...) esznek-isznak, bevásárolnak. Aztán beülnek a márkás autójukba, és hazahajtanak. A jobb módúak az elegáns éttermeket, a szerényebbek a bevásárlóközpontokat választják. És nem csak a felvidékiek. Győrben lassan olyan gyakori lesz a szlovák beszéd, mint a német Sopronban, és ez egyáltalán nem vicc. Szegedi ismerősöm alig egy hónapja mesélte: idén, hosszú évek után először nem a Tátrában síel, hanem Ausztriában. Ott ugyanis olcsóbb. Eközben Pozsonyban és környékén építkeznek, építkeznek, építkeznek, az említett sípályákat francia tőkéből fejlesztik, és még hosszasan folytathatnám a sort.

Továbbmegyek: a szlovákok nemcsak a havasi lejtőkre büszkék. A miniszterelnökükre is. Na, ezt aztán mikor mondhatta el magyar politikus? Annak ellenére, hogy a 2006-os év egyik legismertebb „google bombája" volt, amikor a „populista" szó keresését valaki úgy irányította át, hogy Robert Fico honlapjára mutasson. A 45 éves miniszterelnök döbbenetes népszerűségnek örvend.

Hogy futballkeretbe kerüljön az írás: drága Szepesi Gyuri bácsi egyik legendássá vált mondása, a számunkra balsikerű, 4–1-es vereséggel végződött 1969-es marseille-i Magyarország–Csehszlovákia vb-pótselejtezőhöz fűződik. A rádiós legenda a magyar foci Mohácsának nevezett találkozón – ki tudta akkor még, mi vár ránk futball terén is... – folyamatosan azt skandálta: „Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok...!" Hát jöttek. A csehek is, a szlovákok is. És aztán elhúztak mellettünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csíny, bűn

"Ha valakitől erőszakkal elveszik a pénzét, azt rablásnak hívják." Tovább olvasom