Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Józan észre várva

"A kórházigazgatók jojózó szemekkel figyelik a különféle ellátásokért kapott pontokat és az azért járó összegeket."
Csak a legvidámabb kelet-európai barakkban okozott közfelháborodást, amikor néhány éve, a többszörösen elátkozott Molnár Lajos idejében új fogalom jelent meg itthon: a műtéti várólistáké. Ugyanez a sztárolt nyugati országokban már régóta létezett. Itt viszont mindenki úgy vélte, ami jár, az jár: ő bizony hosszú évtizedekig fizette a tébét. Hol van akkor az orvos, aki rögtön kezelésbe veszi, megműti, amikor rászorulna?

A doktor – többnyire – ott is volt, csak a kórháznak nem volt pénze rá, hogy azonnal foglalkozzon a beteggel. Hogy miért, arról hosszasan lehetne vitatkozni. Az viszont biztos, hogy legalább ötven éve elfolyik valahová az egészségügyre szánt tetemes közpénz, amivel az ellátás javulása nincs arányban. Az egészségügyi intézményeknek az elmúlt pár évben meg kellett tanulniuk „költséghatékonyan" gazdálkodni, azaz addig és úgy nyújtózkodni, ameddig a takarójuk ér.

A kórházigazgatók jojózó szemekkel figyelik a különféle ellátásokért kapott pontokat és az azért járó összegeket. Terveznek, kalkulálnak, hogy az intézmény ne menjen csődbe, és mindenkit meggyógyíthassanak a legközelebbi vagy számára legszimpatikusabb intézményben. Ennek viszont az a mellékhatása, hogy várni kell, mert több műtétre vagy orvosra és szakszemélyzetre egyszerűen nincs pénz.

Mivel épp egy világgazdasági válság közepén vagyunk, mindenre, így az egészségügyre is kevesebb jut a költségvetésben. Ezért nem lehet azon csodálkozni, hogy olyan finanszírozási rendszert vezetett be a minisztérium, ami tovább húzza a kórházi nadrágszíjat. Más kérdés, hogyan lehet ezt túlélni. Lesz kórház, amelyiknek sehogyan sem. Valódi varázslatot igényelne, hogy ilyen feltételek mellett minden műtétre váró beteget azonnal megoperáljanak, ha nem fenyegeti életveszély vagy súlyos egészségkárosodás.

Az viszont érthetetlen, hogy a korszerű és költséghatékony egynapos sebészeti ellátását miért nem használhatja ki a makói kórház. Jelentkező lenne bőven. Az orvos, a szakszemélyzet, a speciális részleg, a felszerelés is adott. A betegek is örülnének, ha hamarabb sorra kerülnének.

Úgy tűnik azonban, odafönt már annyira megszokták, hogy nem tudják elképzelni: olcsón és egyszerűen is megszabadulhatnának a várólisták egy részétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegebb éghajlat

"A történet a Csörög rovatba is kerülhetne, ha csak egy szolgáltató furcsa eljárására derítene… Tovább olvasom