Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Jutalomút

"Ilyen körülmények között egy intézkedő rendőrnek nagyobb az erkölcsi felelőssége."
Egyhetes mátraszentimrei nyaralást kap jutalmul az a szentesi rendőr, akit a legjobbnak tartanak kollégái már harmadik éve. Ez az utazás nem olyan nagy érték – főleg a különböző hírekben szereplő többmilliós jutalmakhoz képest, amiket olykor azért adnak, mert a szerződés szerint jár. Mégis sokat érhet neki, és a közösségnek is, amely megszavazta. Csányi Konrád törzszászlós, aki a főnöke szerint szorgalmas, alapos, és a tisztek között is megállja a helyét, elgondolkodhat majd az állandó és viszonylagos értékekről is az erős hegyvidéki levegőn.

Vele együtt egyre többen vannak, akik nemcsak biztos állást, de szerethető szakmát is látnak a rendőrségben. Megírta az újság, hogy a megyei főkapitányságon 33 év az átlagéletkor, hogy a szegedi rendőr-szakközépiskolában négyszeres a túljelentkezés. Ami komoly dolog, mert aki ezt a szakmát választja, annak egyre komplikáltabbak a feladatai, és mindegy, hogy az illető nyomozó, közlekedési rendőr, vagy a közrendet védi. Igenis összefügg, hogy ha nincs közmegegyezés arról, mi és miért történt 80–100 évvel ezelőtt, ki volt a bűnös, és ki az áldozat, nincs becsülete a tényeknek, azt is nehezebb lesz kideríteni, mi történt tegnapelőtt.

Vagy néhány perce.

Bizonyíték erre egy budapesti, március 15-i ünnepségen készült videofelvétel, amely az interneten megnézhető. Emberek állnak vigyázzban az út mellett, a túloldalon lévő hangszóróból a székely himnusz szól. Az egyik ünneplő rászól a járókelőkre, akik nem hajlandók megállni. Az egyiknek azt kiabálja, „zsidó, gyere át a zebrán!". Az illető megdühödik, lefasisztázza az ünneplőt, pofont is ad neki. Aztán ahogy igazoltatnák a rendőrök, menekülni próbál. Elfogják, leteperik, mert szabadulna, közben üvölti, hogy nem csinált semmit, meg se szólalt. Az ünneplők is odagyűlnek: páran nyilván azt hiszik, egy közülük való ellen intézkedik a rendőrség, úgyhogy fennhangon, elég mosdatlan szájjal érdeklődnek, illetve sünt kiabálnak. Lassan azért elterjed a hír, hogy mi is történt. Ezt a tömeg úgy magyarázza, hogy a rendőrök „komcsit fogtak". Ennek ugyan nincs sok értelme, de mindenki megnyugszik: ezek a rendőrök velük vannak, tehát jó fiúk, nem sünök. Holott csak végezték a dolgukat. Közbiztonságot szolgáltattak.

Nem tudni, meddig lesz ez így. De addig is, ilyen körülmények között egy intézkedő rendőrnek nagyobb az erkölcsi felelőssége, mint az igazgatósági tagé egy állami vállalatnál. Ezt érdemes meggondolnia az országgyűlésnek, amikor a fizetésekről dönt.

Olvasóink írták

 • 8. bakosandras 2010. március 26. 10:08
  „Köszönöm. :)”
 • 7. tuskóhopkins 2010. március 26. 07:44
  „Ha szabad, elárulom, hogy (EAM-hoz hasonlóan) és is külön figyelemmel olvasom Bakos András írásait. Üdítő "szellemi színfoltok" (képzavar?) a bulvárosodó sajtó gaztengerében. Emberi hang (kezdettől így ír), szelíd tekintet. (Zárójeles kérdés: vajon hogy érzi magát a médiaközegben, amelyben lassan testidegennek számít?)
  Ha kérhetem: tartson ki.”
 • 6. EAM 2010. március 25. 23:34
  „Bocsanat a kiteröert.”
 • 5. EAM 2010. március 25. 23:12
  „Tudod Andris (nem a temahoz tartozk).

  azon gondolkoztam, hogy ha en a Kronen Zeitung tulajdonosa lennek, kit hoznek ide.

  Elöször is , radumalnan Szekhelyi urar"
  Ö beszel is nemetül, es gyönyörüen fogalmaz.

  Na, utana jössz Te.
  Szeretem a cikkediet es jegyzeteidet. De ez keves.
  Akkor, itt van a BSC vagy Laci.
  Öket fegyelmezni kellene.

  Itt van meg a Zsuzsi.
  Ö, olyan artatlan, hogy meg sem mernem szolitani...

  Ki marad meg?

  En, egyedül...?”
 • 4. EAM 2010. március 25. 22:19
  „Beides.

  Legyen . "mindkettö".”
 • 3. bakosandras 2010. március 25. 22:14
  „Köszi.
  Én meg szívesen írok.
  (Vagy írom?)”
 • 2. EAM 2010. március 25. 19:06
  „"olvasok", "olvasom"

  Tudom.

  De a mondanivalo a lenyeg.”
 • 1. EAM 2010. március 25. 18:49
  „Kedves Andris!

  Ilyen cikket szivesen olvasok.

  Jutalom.

  Neked.

  EAM
  (krone.at)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választékok

"Van választék – mandátumból, pártból és politikusjelöltből is." Tovább olvasom