Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kamera Hungária

"Megszűnik az alkalom, ami ennek okán nem szül tolvajt."
Jól hangzik, hogy 24 új térfigyelő kamerát szerelnek fel Szegeden, amelyek többek között a bűnmegelőzést és -üldözést szolgálják majd. Lehet, hogy tényleg csökken a bűn, hiszen brit és amerikai tanulmányok szerint ez a módszer, bár az erőszakos cselekményekre csekély hatással bír, a lopást például visszaszorítja.

Szerencsére Szeged utcáin ritka az erőszak, így nekünk éppen jó, ha a város közterületein a tulajdont védik. Egy utcai verekedést aligha napolnak el kamerák miatt, de talán kevesen vannak, akik a rendőrség tévéjén egyenes adásban szeretnének bicikliülést leszerelni, vagy a buszváró üvegét apróra zúzni.

A szubjektív biztonságérzetnek is adhat, ha az ember tudja: nincs egyedül, amikor egyedül van.

Persze csak akkor, ha bízhatnánk abban, hogy a gép nem néz pont rossz irányba, hogy az elkövető van olyan kedves, és nem takarja sállal, sapkával az arcát, hogy a felvétel – ha kellene –, értékelhető legyen. Gondoljunk csak a francia diáklány, Ophélie történetére. Az egyik kamerán még látható, a másik látókörébe azonban sosem ért be.

Ha a betörő be akar menni, be is fog – szembesítettek az élet egyik kegyetlen alaptételével legutóbb az üzletben, ahol zárat vettem. Hasonló az elv a kamera esetében is: a gép nem fogja le a tolvaj vagy a rabló kezét. Olyan, mint egy erősebb zár, vagy egy házőrző kutya.

Meggondolásra késztet. Megszűnik az alkalom, ami ennek okán nem szül tolvajt. További előnye – egy rendőrségi szóvivő fogalmazott így egyszer –, hogy nem ijed meg.

Az én magánszférámat nem sérti, ha térfigyelő kamerák veszik, ahogy megyek az utcán. Ezért nem bánom, ha a nagytestvérnek Szegeden 24-gyel több szeme van. De mindez csak akkor ér valamit, ha lát is velük.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. november 08. 12:13
    „Oszt majd jól benéz a fürdőszobádba :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holt telkek

" Nem tudok megkönnyebbülni, amikor olvasom, körvonalazódnak elképzelések." Tovább olvasom