Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kameracsata

"Ami pedig az adófizetők pénzét illeti: egy-egy ilyen megfigyelőrendszer kiépítése és működtetése súlyos milliókba kerül. Honnét fognak erre pénzt elvonni?"
Egy aggódó anyuka nemrég azzal az esztelen ötlettel állt elő, hogy gyermeke óvodáját kis kamerákkal szereltetné fel, hogy otthon is láthassa, mi történik a kis lurkóval. Mer'ugye nem árt, ha a kölyöknek már korán a körmére néznek. Nem beszélve az óvónőkről. Az anyuka méltán kiérdemelhetné a Nagy Testvér-díjat, de kezdeményezését nem vették túlságosan komolyan. Az adatvédők és a rendpártiak között már jó ideje tart a purparlé, hasznos-e, ha bekamerázzák az utcákat, a boltokat, a munkahelyeket vagy sem? A rendpártiak részéről igazi rendőrségi sikersztorinak számít, hogy a fővárosban, miután bekamerázták a Nyóckert, lám, visszaesett a köztéri bűnözés. Szerintük a bűnözők már a kamera látványától is megrettennek. Apropó, a minap láttam a tévében, hogy egy bekamerázott debreceni ékszerboltot két baseballsapkás férfi alig húsz másodperc alatt pakolt ki. Négymillió forint értékben nyolcvan darab aranyláncot fújtak meg. Nem néztek a kamerába, de nem tűntek túlságosan riadtnak.

De térjünk vissza a Nyóckerbe! A jogvédők azt hangoztatják: nem láttak kimutatást arról, hogy valóban visszaesett a bűnözés a hírhedt kerületben. Meg egyébként is – idézik hetykén Churchillt –, ők csak a maguk által hamisított statisztikáknak hisznek. A privacy harcosai szerint a kamerák által készített felvételek könnyen sérthetik a személyiségi jogokat. Például egy nightklub biztonsági kamerája által készített filmmel bárkit meg is zsarolhatnak. Igaz, hasonló esetekről még nem hallottunk, ami azért lehetséges, mert nincsenek ilyenek, vagy túl jól csinálják.

Ami pedig az adófizetők pénzét illeti: egy-egy ilyen megfigyelőrendszer kiépítése és működtetése súlyos milliókba kerül. Honnét fognak erre pénzt elvonni? További kérdés, hogy mit kezdenek majd a felvételekkel, amelyeket 3 hónap után törölni kell? Talán egy részüket a Youtube-on láthatjuk. Egy amerikai férfi még filmet is készített a biztonsági kamerák felvételeiből.

Vigasz, hogy ez a parttalan vita nem csak kis hazánkra jellemző. Kínos volt az a per, amelyben brit jogvédők bizonyították, hogy a köztéri kamerákat kezelő rendészek munkaidejükben nem is a bűnt üldözték, hanem a londoni csajokat nézegették...

Olvasóink írták

 • 5. web 2008. szeptember 09. 21:23
  „Nem gondolták komolyan remélem,mert egy munkahelyen sem lehet bárhol kamerát beállitani.Főleg egy óvodában!Később a felnőtté válása után a gyermek majd nézheti képeit egy újságban,hogy mit csinált mert valamelyik buzgó szülő,hogy sárba tiporja más gyermekét erre is képes.Vagy épp ha kedve tartja anyukának akkor az ovónőt állítja pellengérre stb.lehetne még sorolni.Inkább a javaslattevőt kellene kizárni elutasitani ha nem felelnek meg számára az eddigi normák tartson nevelőnőt,fizesse meg azt.Így majd otthonában úgy kamerázza be a lakását ahogy akarja!”
 • 4. DBLaci 2008. szeptember 09. 18:48
  „Ha ennyire szívén viseli a sorsát, járassa magánóvodába, akikben megbízik, vagy nevelje maga a gyereket, ami amúgy sem egy hátrány, legalább 5-6-7 éves korig.”
 • 3. kertesz 2008. szeptember 09. 08:00
  „Túlzásnak tartom, amit a jogvédők csinálnak. A kamerák szerintem nem érnek semmit.”
 • 2. egy polgár 2008. szeptember 09. 06:44
  „Készül a homlokokra a "bélyeg". Először csak megfigyelve, aztán megjelölve, a végén ha nem állsz oda ahová kell, megbüntetve leszel.”
 • 1. szerintem a segílyeket csökkentsék, mivel az azt kapók magatartása miatt kell kamerázni. 2008. szeptember 09. 06:38
  „hát nem így van ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétségek

"Amióta a kirekesztés elleni szemléletalakításért induló mozgalmak születnek a magyar közéletben,… Tovább olvasom