Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Karácsonyi őrület

"Nonszensz, hogy a magyarok mindazt karácsonyra veszik meg egymásnak, amely amúgy a háztartáshoz tartozik."
Ha van valami, amit biztosan nem veszünk az idei karácsonyra, az a részvény. Ekkora tőzsdei lejtmenet után ugyanis a kisbefektetőnek nevezett kisemberek maroknyi csapata is egy életre hátat fordít a kockázatos pénzbefektetés eme formájának.

Amúgy azonban mindent ugyanúgy veszünk, mint eddig, és mindenre annyit fogunk majd költeni, mint korábban. Ki-ki a pénztárcája szerint természetesen, fittyet hányva a válságnak.

A mostani slágernek a ruházatot kiáltották ki a kutatók – erre vonatkozóan komoly felmérések is készültek –, de hasonlóan kedvelt ajándék lesz a könyv, a játék és természetesen a műszaki cikk is. Minden kelendő, ami ebbe az utóbbi kategóriába belefér: porszívó, tévé, navigációs rendszer, kamera, laptop. A kereskedők már most az őrület határára kerültek: láttam olyan eladót az egyik hipermarketben, aki mintha egy gombot nyomnának meg, úgy magyarázta el századszorra monoton hangon a porzsák nélküli porszívó működésének elvét. Beszéltem telefonon – mert magam is vásárló vagyok – az egyik számítástechnikai üzlettel nyomtatóügyben: azt mondták, előző nap órákig pakolták a frissen érkezett árut, és azt se tudják, mit kaptak, meg hogy hol áll a fejük.

Nonszensz, hogy a magyarok mindazt karácsonyra veszik meg egymásnak, amely amúgy a háztartáshoz tartozik, amelyet az év bármely szakában kényelmesen haza lehetne vinni – ezt a rádióban hallottam egy kutató szájából, aki szintén a karácsonyi vásár kapcsán mondta el gondolatait.

A németek, ha bajba kerülnek, visszafogják a költekezést, míg az amerikaiak inkább hitelt vesznek fel, és mi inkább az amerikai példára hasonlítunk – tette még hozzá. S míg Németországban kedves, személyes vonatkozású ajándékokat vásárolnak, mi azt mondjuk: is-is. Mindenre ráteszünk egy lapáttal: legyen a családnak szóló meglepetés a háztartási gép vagy a berendezési tárgy, de társuljon mellé kis ez, kis az, konyhai eszköz, DVD, illatszer, ital. Hiszen egyszer élünk: ki tudja, mit hoz még a válság?

Olvasóink írták

 • 7. katcsi 2008. december 10. 16:13
  „én bugyit kaptam ano
  azota gyerekeimnek karacsonykor kiteszek magamért
  persze a nagyfiam perfümöt meg ilyeneket
  de ruhát nemigen”
 • 6. No.6-Sy 2008. december 08. 11:18
  „Szerintem az ajándékozásban különösen az a szomorú, ha egy gyerek, kis- vagy kamasz (vagy felnőtt) örömét azzal rontják al, hogy olyan mindennapos használati cikket vesznek neki, amit úgyis meg kéne venni. Főleg egy gyerek lelke sínyli meg az ilyet. A nagyon szegény is tudhat ünnepelni, van is szép példa a világirodalomban is, meg nyílván a mindennapokban is. Nem minden ember örömképtelen, szerencsére, még a legnagyobb nyomorban sem.
  A németekhez pedig nyugodtan ki lehet menni: szabad munkavállalás van, csak meg kell emelni a hátsót és máris nem kell irigyelni a szomszéd mindig zöldebb füvét.”
 • 5. samsungboy 2008. december 08. 10:33
  „Szerintem az nonszensz, hogy amit az ember megvehetne év közben, arra nincs pénz, ezért kénytelen karácsonyra mmegvenni. A németekről meg csak annyit, hogy csak 1 évre CSERÉLJÜNK. Majd levonjuk közösen a konzekvenciát!”
 • 4. No.6-Sy 2008. december 08. 09:11
  „"A németek, ha bajba kerülnek, visszafogják a költekezést, míg az amerikaiak inkább hitelt vesznek fel, és mi inkább az amerikai példára hasonlítunk - tette még hozzá."

  Véleményem szeirnt itt is meg ott is mindig vannak más emberek is. Azt gondolom, meglehetősen ember- és személyiségfüggő azt, hogy ki hogyan készül a karácsonyi ünnepekre; és azt különösen vallom, hogy mindig az egyes emberben belül dől el, hogy mindenáron Tökéletes és Trendi Harácsonyt akar magának és a (nyomorult) szeretteinek, vagy Karácsonyt - vagyis, hogy tud-e lélekben ünnepelni. És ezen utóbbi nem függ semmitől, pusztán az adott ember örömre való képességtől.”
 • 3. .suhym. 2008. december 07. 08:53
  „Kíváncsi lennék rá, hogy kiket kérdeznek meg, mikor a felmérések készülnek?

  "..., de hasonlóan kedvelt ajándék lesz a könyv, a játék...."

  Mi ebben a meglepő?
  Mióta világ a világ, azóta Karácsonyra a gyerekeknek játékot szokott az ember ajándékozni, és nagyon sok családban természetes dolog, hogy a fa alatt könyvek is vannak mind a gyerkőcök, mind a felnőttek számára.”
 • 2. belabacsi 2008. december 07. 08:05
  „nem kéne általánositani minden család másképp vásárol...”
 • 1. Beth 2008. december 06. 21:11
  „Kedves Klára! Én ezen nem csodálkozom. Azóta nem, amióta gyermekkoromban könyörögnöm kellett akár egy új cipőért is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább decemberben

"Átírom Juhász Gyula szavait: legyünk hát jók, legalább így, decemberben! " Tovább olvasom