Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Katasztrófafilm

JEGYZET - "Minél gyorsabban elhagyni az országot – ez a végzősök célja."
A zord tekintetű, kopasz főhős az összes rosszfiúval leszámol a retró óriáskerékkel és játszótérrel felturbózott, ukrán kísértetvárossá alakított néhai szovjet laktanyában, és hiába üldözik tetoválószalonon és madárbörzén keresztül a NAV ellenőrei is, egy lapos farkú papagáj szárnyával végül sikeresen takarja el arcát és a kezén lévő különös ismertetőjelet, a Szeretlek, Rozi feliratot – így is festhetne a legújabb Bruce Willis-opusz forgatókönyve, ha már itt forgatják.

Felhívjuk a figyelmet: mindez csupán egy nyikhaj tollforgató terrorista eszmefuttatása. Ha pedig az olvasó a Drágább, mint az életed címből rögtön a telefonadóra gondolna, figyelmeztetjük: a történet és szereplői kitalált személyek, bármilyen egyezés a valósággal a véletlen műve.
De jobb, ha most már ezekkel a kósza gondolatokkal is vigyázunk. Legalábbis Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára egy előadásában arra figyelmeztetett: az országról alkotott kép alakítása egy szerves folyamat, amelyben benne van mindenkinek, minden magyar állampolgárnak a tette, a mondanivalója, a magatartása. Lehet, hogy ezt nemsokára számon is kérik?

A kommunikációért felelős államtitkár mondta azt is, fel kell mérni, milyen a külföldiekben élő Magyarország-imázs. Azt is újra kell fogalmaznunk, mit gondolunk magunkról, mert a magyar nép és a világ is nagyrészt sztereotípiákból építkezik. Akkor nem is értem, hogyan kaphatott forgatási engedélyt Bruce Willis. Miként lehet a Nemzeti Együttműködés Magyarországának bármely pontja egy katasztrófa sújtotta díszlet?

Pedig a valóság még rosszabb. Totális zsákutcává alakult a rendszerváltozás, idézem Lázár János hétvégi mondatát. Egyetértek, bár a felelősök felsorolásában valószínűleg csak egy darabig haladnánk együtt. De talán már nem is erről kéne beszélni. Már nem az számít, ki hibázott nagyobbat, a rendszerváltók, az elmúlt nyolc év, hogy Schmitt Pál vagy Gyurcsány Ferenc kopírozott-e arcpirítóbban. Hogy vajh az ügynöksarj vagy az oligarcha a rosszabb. Hanem az, hogy újabb 20 év múlva minden vidámpark, játszótér úgy fog kinézni, mint Bruce Willis filmjében, mert a 20-asok, 30-asok jó része eltűnik Magyarországról.

Minél gyorsabban elhagyni az országot – az Index riportja szerint ez a célja a fővárosi Berzsenyi-gimnázium legtöbb érettségizőjének. Tessék elhinni: ezt a generációt már nem vigasztalja, hogy a gyerekeinek majd jobb lesz. Ehhez tényleg túl drága az élet.

Olvasóink írták

 • 9. barack55 2012. május 08. 17:01
  „Aranea a teljes verset nem idézhetem, de legalább a teljes verssort:
  " S mégis, magyarnak számkivetve,
  lelkem sikoltva megriad -
  édes Hazám, fogadj szívedbe,
  hadd legyek hűséges fiad!"

  Jó lenne, ha a nagy jövés-menésben még hallani lehetne József Attila szavát.”
 • 8. barack55 2012. május 08. 16:23
  „Aranea
  Szép volt a verselemzés, és belátom én vagyok naiv. De ezen már nem változtathatok.
  Akár elfogad a hazám, akár nyuggernek bélyegez, aki nem utazhat csúcsidőben a buszon, azt hiszem akkor sem mennék el , ha lehetne.
  De hát ez az én "fejlövésem".
  Maradok tisztelettel minden jót kívánva az ifjú nemzedékeknek. Nekem is vannak gyerekeim, unokám.”
 • 7. tuskóhopkins 2012. május 08. 15:21
  „6. Aranea, ez szép volt.”
 • 6. Aranea 2012. május 08. 13:06
  „4. barack55 2012.05.08. 11:15
  "Édes hazám, fogadj szívedbe,
  Hadd legyek hűséges fiad."
  Úgyis most volt a magyarérettségi, így ezen felbuzdulva elgondolkodtam azon, hogyan is elemezném én az általad beszúrt idézetet. (biztosan vétek hibákat, elvégre 1992-ben érettségiztem, ami testvérek közt is 2 évtized)

  "Édes hazám, fogadj szívedbe,": Felszólítás arra, hogy a haza viselje szívén a beszélő sorsát. Egyértelműen egyes szám első személyről szól, azaz az egyénről. Mivel egyáltalán leírásra kerül ez a felszólítás, ezért valószínűleg jelenleg ez nem jellemző az "édes hazára´, azaz nincs tekintettel az egyes állampolgár életére.

  "Hadd legyek hűséges fiad" Egyértelmű az utalás arra, hogy bár a költő vágyat érez azza, hogy a hűséges fia legyen hazájának (ezért is teszi ezt az ajánlatot a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés jegyében), de ott a feltétel, hogy valamit valamiért. Ha nincs szívbefogadás, akkor nincs hűséges fiú se....

  A mai fiatalok ugyanúgy nem boldogulnak itthon, mint nagy költőink - csak ők másféle konfliktuskezelést alkalmaznak. Az idősebbek viszont sajnos nem mindig képesek a váltásra, a haza elhagyására... így közülük sokan a költő példáját követik, azaz sínen vannak, mint József Attila... :(”
 • 5. klj-54 2012. május 08. 12:47
  „@barack55:
  Amikor a lányom németben melózott nyáron (két alkalommal cserediákként) akkor aggódtam nehogy beleszeressen kint valakibe és ott maradjon.
  Ma?
  Ma attól félnék, hogy hazajön!”
 • 4. barack55 2012. május 08. 11:15
  „Még csak annyit: sajnos sokan nem értik már az "Itt élned, halnod kell" parancsát.

  Az én nemzedékem, átvészelve jót, rosszat, azt hiszem még így gondolkodik.

  Él még szívünkben: "Édes hazám, fogadj szívedbe,
  Hadd legyek hűséges fiad."

  Naivak lennénk? Hát, meglehet...”
 • 3. barack55 2012. május 08. 10:51
  „Az a tragikus , hogy évszázadok óta semmi nem változik. Aki teheti, csomagol (emlékeket, anyanyelvet), és elhúz innen. Még akkor is, ha nem fogadja "odakint" a fanfárok hangja.”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. május 08. 10:02
  „A fővárosi... ! Berzsenyi gimi diákjainak mielőtt elpucolnának, van még egy vágyuk :
  hogy ingyen egyetemitáskodhassanak uskve 4-6 évig ! azután ....rják ezt a pöcegödör országot ? Akkor már az ingyen érettségit sem érdemlik meg ! No persze az Index hírportál tálalásában az aranygaluska is, csak bronzból készült ("fityeszes" impotból származó kinai) utánzat !
  másképpen: az Index is csak egy saját magát mérvadónak tartó, msz(m)p-szadeszes utánzat !
  és "hitele, mint bármely mosóporé"”
 • 1. klj-54 2012. május 08. 09:49
  „Én melóztam kint.
  Aki ki akar menni menjen!
  De nehogy azt higgye tárt karokkal várják, hozsannáznak neki és fanfár fog szólni.
  Még a híresen befogadó Belga és Holland emberek is tartózkodóan bánnak azokkal akik ott élni akarnak nem csak melózni.
  Amúgy nem tudom tiszta szívvel maradásra ösztökélni a mai fiatalokat, mert ilyen gyalázatosan hitvány rendszer ebben az országban az ősközösség óta nem volt!
  A hatalom lop, csal, hazudik, vádaskodik a neki nem tetszőt megölni készül.
  (Lásd: Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr esete Orbánnal!)
  Az unokám bizonyosan németben fog diplomát szerezni, mert van kapcsolatrendszerem kint, az ott végzett munkám révén!
  Neki lakhelye nekem kis elfoglaltságom lesz nagy valószínűséggel.
  Amikor először kamionra ültem gond volt a kommunikáció, ezért lett egyik gyermekem rádióamatőr.
  Ma a skype világában dőreség lenne maradni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teher alatt

"Sokan már azt sem tudják, hogy csinálják, és hát egyre kevesebben csinálják." Tovább olvasom