Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Képzeletbeli

JEGYZET - ˝Most fiktív a helyszín. Lassan az ország is az lesz.˝
Céltornyot terveznek fiatal építészek a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából valahová. Nem, nem a határra, ahol újabb kerítést húznak fel újabb milliárdokból. Hanem egy képzeletbeli kajak-kenu pályára. Kézenfekvő lenne, hogy Szegedre tervezzék, amely a világ egyik legjobb adottságaival rendelkező kajak-kenu és evezős sportlétesítménye, és ahol már számos nemzetközi versenyt rendeztek. Szegedről azonban említést sem tesznek a mostani pályázatban, amelyből még azt is kisatírozták – ez a korábbi, kifejezetten Szegedre kiírt, majd villámgyorsan leállított pályázatban még szerepelt –, hogy a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot a Maty-éren rendezik.

Most fiktív a helyszín. Lassan az ország is az lesz, amelynek kormánya százmilliókat tol a 2024-es olimpia előkészítésébe, melytől Róma nemrégiben visszalépett. Az Örök Város főpolgármestere elmondta, mélyelemzést végeztek, és rájöttek, nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek ahhoz, hogy olimpiát rendezzenek. És az is kiderült számukra, hogy a korábban olimpiának otthont adó városok mind komoly veszteséggel zárták a vállalkozást. Róma például még ma is fizeti azokat a hiteleket, amelyeket az 1960-as játékok megrendezésére vett fel.

De bezzeg mi! Nekünk mindezek nem számítanak.

Mi lenne velünk, ha nyernénk, amikor egy olyan, precizitásáról híres országban is el tudnak szabadulni a rendezés költségei, mint Japán? Tokióban 2020-ban rendeznek olimpiát. A japánok például eredetileg 690 millió dollárt áldoztak volna a hét ideiglenes versenyhelyszín felépítésére, de a jelenlegi állás szerint 2,6 milliárd dollárba fog kerülni a kivitelezés.

Ha a japánoknál a tervezettnél négyszer többe kerül az építkezés, akkor vajon mennyi lenne nálunk ez a szorzószám, és hány évszázadig fizetnénk vissza a hitelt? Na. Ennyi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez a dráma

JEGYZET - Le kéne géppuskázni. Tovább olvasom