Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ki fogad Togóra?

"A függöny még nem gördült fel, a megnyitó ünnepség színpadi képei sem készültek el (bár, a precíz németeknél, ki tudja?), ám a labdarúgásért rajongók legvérmesebb szurkolóinak hóna alá nehogy hőmérőt rakjon bárki is. A szerencsétlen műszert ugyanis szétvetné a fociláz. Hiszen sorsoltak, csoportokat alakítottak minap Lipcse városában."
A függöny még nem gördült fel, a megnyitó ünnepség színpadi képei sem készültek el (bár, a precíz németeknél, ki tudja?), ám a labdarúgásért rajongók legvérmesebb szurkolóinak hóna alá nehogy hőmérőt rakjon bárki is. A szerencsétlen műszert ugyanis szétvetné a fociláz. Hiszen sorsoltak, csoportokat alakítottak minap Lipcse városában.

A 2006-os németországi labdarúgó világbajnokságot megelőző nagy színjátékon volt, ki rezzenéstelen arccal vette tudomásul, országa csapatának milyen ellenfél jutott. Más alig tudta palástolni örömét, s megfigyelhettünk olyan arcot is, amelyre egy pillanat alatt barázdát húzott a düh. Ám a foci már csak azért is a világ legcsodálatosabb játéka, mert elképzelhető, hogy ezek a higgadt (öntelt, elkeseredett, mélabús, mondjam tovább?) sportvezető urak június végén már egészen másként látják majd a világot. Az elmúlt világbajnokságok tapasztalatai azt mutatják, hogy a halálosnak kinevezett csoport aztán mégsem bizonyult annyira izgalmasnak, ám előre megkoronázott királyok (lásd: franciák, éppen négy éve) akkorát huppantak a fenekükre, hogy még most is rúgott gól nélkül fejeződik be a rémálmuk.

A jövő június 9-én, Münchenben rajtoló gigantikus focifieszta tehát egyelőre tetőtől talpig rejtély. Vagy mégsem? Mert hát elindul azon egy Brazília, ami nem játssza, hanem táncolja, kineveti, zsonglőrmutatványokkal színesíti a fogcsikorgatók küzdelmét. Mondhatnánk: oda nekik az aranyat, de máris. Igen ám, de akkor mi lesz Togóval? Azt hiszik, tréfálok? Vagy már nem emlékeznek a foci Eb-re, amikor egy olyan görög gárda állt a dobogó legfelső fokára, amelynek győzelméért egy rozsdás fakilincset sem adtunk volna?

Annak persze vajmi kicsi a valószínűsége, hogy a fent említett Togó mondjuk Trinidaddal és Tobagóval küzd majd a döntőben. De esélyük, úgy bizony, esélyük van arra, hogy akár ők is felforgassák a papírformát, meg a világ focijának rendjét. Mi magyarok meg pihentethetjük jövő júniusban és júliusban a lábizmokat, mert hogy a fejünkre lesz nagyobb szükség. Egyrészt bámulunk csak az összes szemünkkel, aztán el kell rágni vagy öt-hat tonnányi körmöt, csak úgy, izgulásból. S persze meg kell fejteni a titkot: ugyan mennyivel lehet jobb a sport infrastruktúrája, az edzőképzés rendszere, a játékosok genetikai adottsága fent említett Togóban, Trinidadon, no meg Ghánában, Iránban, Angolában, Elefántcsontparton, hogy ők résztvevők, nekünk viszont esélyünk sincs, csupán múltunk. De mint az Lipcsében is jól látszott, ez utóbbi vajmi kevés ahhoz, hogy kiérdemeljünk egy markolászható gömböt a sorsoláshoz használt üvegtálban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büszkén, lenullázva

"Minden felmérés szerint lapunk emblematikus részévé vált, amitől ma nagy örömmel búcsúzunk el. A… Tovább olvasom