Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kincs, ami még van

"Ami nekünk hétköznapi, az sok ide látogató külföldinek csoda: maga a földi paradicsom."
Gyerekkori élmények fűznek a tiszai holtágakhoz: a vakáció legizgalmasabb hetei mindig azok voltak, amikor a vadregényes vízpartokon csavarogtunk, horgásztunk. A régi mondás igazságát – „a tiszta víz kincs, a szennyezett víz átok" – már akkor megtapasztaltam. A holtágak nem mindig voltak olyan állapotban, hogy úszni, fürödni legyen gusztusunk bennük.

A Tisza mentén található holtágak jelentős része az európai viszonylatban is ritka, természetközeli állapotú vizes élőhelyek közé tartozik. Láncolatuk zöldfolyosóként és magterületként fontos szerepet tölt be a biodiverzitás fennmaradásában. Ami nekünk hétköznapi, az sok ide látogató külföldinek csoda: maga a földi paradicsom. Egyre többen vannak, akik felfedezték az atkai, a mártélyi, a csongrádi, a serházzugi vagy épp a körtvélyesi holtág szépségét. Tuti csukázóhelyként ajánlják az egyiket, tájképek kifogyhatatlan ihletforrásaként a másikat.

Nem árt persze, ha tisztában vagyunk azzal is: a civilizációs hatások eltérő mértékben ugyan, de érintik a holtágakat, s ebből következően nagyon különböző lehet természetvédelmi értékük, hasznosíthatóságuk is. Mindegyik „testre szabott" kezelést igényel. A partközeli földek intenzív mezőgazdasági hasznosítása gyorsan megváltoztathatja a vizek minőségét. Amikor az ártéri természetes vegetációt haszonnövények váltják fel, a műtrágyázás következtében tápanyagtöbblet kerülhet a vízbe, ami fokozhatja a holtágak elöregedését, pusztulását, feltöltődését.

Azt mondják a szakemberek: Magyarország a jövő egyik édesvízi hatalma lehet, vízbázisai kincset érnek. Érdemes bölcsen bánnunk nemcsak folyóinkkal, tavainkkal, hanem a néha bizony elhanyagolt holtágainkkal is. Amelyik kipusztulóban lévő fajok élőhelye, azt a természetvédelem oltalma alá kell helyezni. A kevésbé szigorúan védendők az ökoturizmus színterei lehetnek. A harmadik csoport esetében a gazdasági hasznosítás a fő cél: vésztározók lehetnek, befogadhatják a belvizet, intenzív haltenyésztésre, horgászatra vagy vízi sportokra is alkalmassá tehetők.

Egy a lényeg: ne tűnjön el szemünk láttára a kincs, ami ma még van.

Olvasóink írták

  • 2. achilleus 2009. február 14. 12:56
    „Köszönet ezért a cikkért, minden szavával egyetértek.”
  • 1. madártej 2009. február 13. 17:12
    „Majd eladja a Fecó, oda se rántsunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszichothriller

"Az ország több milliárd forintos veszteséggel került ki a kampányból – ezt perli most a… Tovább olvasom