Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Kinek a törvénye?

"Az őserdőkből, úgy tetszik, a hadapródiskolákon és laktanyákon át a fiúkollégiumokig terjedt a „hagyomány”, amelyre a 21. század szegedi gyermekei is hivatkoznak most, mintegy magyarázatul tetteikre."
Hatalmas irodalma van az úgynevezett beavatási szertartásoknak. De ha az ember 2006 júniusában azt hallja, hogy egy nagyvárosi kollégiumban miként alázzák meg a fiatalabbakat a nagyobb diákok avatás címén-ürügyén, akkor nem azon gondolkodik, hogyan is volt ez a nomád törzseknél. És nem is azon, hogy ki mindenki írt megkapó regényrészletet az ősidőkből hagyományozódó szertartásokról és újkori csökevényes változataikról. Az őserdőkből, úgy tetszik, a hadapródiskolákon és laktanyákon át a fiúkollégiumokig terjedt a „hagyomány", amelyre a 21. század szegedi gyermekei is hivatkoznak most, mintegy magyarázatul tetteikre.

Mintha bizony bármiféle hagyomány feljogosítana bárkit – a másik megalázására.

A néprajzi és művészeti irodalom felidézése helyett ez itt a valódi és hétköznapi kérdés: miért érzi magát följogosítva egy csapat diák a másik csapat megalázására? Nem tudják, mit cselekednek? Ez is elég szomorú, mindannyiunkra. Vagy ellenkezőleg, pontosan tudják, és még valamiféle perverz élvezetet is találnak benne. Pereg a saját filmjük, úgy érzik magukat, mint a moziban. Háborús híradóban? A kegyetlenkedő katonákról és áldozataikról szóló képek között? Netán otthonosan érzik magukat? Mintha csak apa „fegyelmezné" anyát? Vagy fordítva? Vagy mindketten a gyereket? Attól függ, ki éppen a gyengébb?

Egy új hit vallóit hallottam beszélni a minap. Istenük egy Istennő, akinek az a lényege, hogy nem reguláz. Minden jó neki, ami természetes, természetes pedig az, ami a Természetben előfordul.

Az apajogú társadalom nem tetszik ennek a vallásnak, mert hívei úgy látják, ebben táplálódik az agresszió. Hatalom, pénz, gátlástalanság ebben a társadalomban az igazi úr. Nem feministákról van szó, legalábbis ezt ők tagadják, beismerik, hogy férfiak és nők együtt hozták létre a szerintük emberre ártalmas mai társadalmat. Istennőjükkel – változtatni akarnak.

Meg se lehet számolni, hányszor és hány új hit született hasonló okokból és hasonló célokkal az emberi történet során. Terjedtek, elhaltak vagy megmaradtak ezek a hitek, mindegy. Abból a szempontból, hogy az emberi történet Krisztus utáni 21. századában éppolyan visszataszítóan és agyafúrtan agresszív lénynek tűnik az ember, mint volt, amikor a fáról leszállva próbált kiegyenesedni. Mint ilyen, egyedüli a Természetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkosítás

"A magyar állategészségügyet nem kell félteni, európai mércével is nagyon szigorú, és titkot is tud… Tovább olvasom