Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Kisteleki körmagyar

"Kisteleken mindennap találkozik egymással az adós és a hitelező. Ha udvariasak, még köszönnek is egymásnak."
Kistelek kis város, Kisteleken mindenki mindenkit ismer. Ezért volt tragikomédiába illő az a jelenet, amikor a Kistér Tész közgyűlésén a házaspár férfi tagja végigülhette a közgyűlést, mert tagja a szövetkezetnek, de a feleségét mint beszállítót kiküldték.

Mintha nem lenne a férj számára ugyanolyan fájdalmas az a hatalmas összeg, amivel tartoznak nekik, ami hiányzik a családi kasszából és a vállalkozásból. Az a pénz, amiért hónapokon keresztül dolgoztak – hiába. Mintha a kiküldött feleség nem tudhatná meg első kézből, a férjétől szóról szóra, hogy mi hangzott el odabent. Egymástól 30 méterre ültek kedd este, az egyik „bent", a másik „kint".

Kistelek kis város. A szövetkezet elnöke nem valahol Budapesten vagy Münchenben, elegáns irodában üldögélő tulajdonos, aki önös üzleti érdekből kibabrál a szerencsétlen magyar termelővel. Nem olyan ember, akit Kistelekről „meg sem lehet szagolni". Éppen ellenkezőleg: a szövetkezet elnöke is itt él, vannak közvetlen szomszédjai, barátai, volt osztálytársai, kollégái és ellenségei. Az általa vezetett tész most ezeknek a szomszédoknak, barátoknak, volt osztálytársaknak, kollégáknak, ellenségeknek tartozik.

Kisvárosban a behajthatatlan tartozás is ezerszer jobban fáj. A tehetetlenséget ezerszer jobban érzi mindenki, mint a termelését csökkentő Suzukinál vagy Audinál, mint a bezárt kiskunhalasi farmergyárban. Ahol a tulajdonos egy mítosz, helyi megszemélyesítője pedig nyugodt lelkiismerettel széttárhatja a kezét: ez van, én pedig nem tehetek róla.

Kisteleken mindennap találkozik egymással az adós és a hitelező. Ha udvariasak, még köszönnek is egymásnak. Az egyik pórul járt termelő azt mondta: más tésznél is van beragadt pénze, azokat hiába hívogatja, a telefont se veszik fel, a mobilt pedig kinyomják. A „mieink" legalább szóba állnak az emberekkel. Nyugtatgatják őket, hogy megoldódnak a gondok: holnap, holnapután, a jövő héten, de legkésőbb a jövő hónapban fizetni fognak.

Olvasóink írták

 • 1. Mignon 2009. április 16. 23:05
  „Klarika!

  Jo a cikk!
  Csak egy kicsit a hajadra figyelj mar! Egy uj frizör?

  Különben, igazad, es aranyos vagy!!!

  Szia!

  Mignon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelős ministeriumot Buda-Pesten!

"Mohamed időben kapcsolt, rájött, semmiből nem tart neki, hogy odamenjen a hegyhez." Tovább olvasom