Kocsibűnök

"Ötvenkilenc! Na, erre a számra, tisztelt bűnöző urak, nem igazán lehet felvágni. Mert ha figyelembe vesszük, hogy Csongrád megye útjain autók tízezrei robognak, s egy kiadósabb csúcsforgalomban csupán Szeged Rókusi körútján több száz autóból lehet szidni egy időben az autósok szemszögéből nézve túl lassan, a gyalogosok megítélése szerint viszont túl gyorsan váltó közlekedési lámpákat, hát mit mondjak: Csongrád megyében nincs igazán csúcsra járatva a kocsitolvaj szakma."

Ötvenkilenc! Na, erre a számra, tisztelt bűnöző urak, nem igazán lehet felvágni. Mert ha figyelembe vesszük, hogy Csongrád megye útjain autók tízezrei robognak, s egy kiadósabb csúcsforgalomban csupán Szeged Rókusi körútján több száz autóból lehet szidni egy időben az autósok szemszögéből nézve túl lassan, a gyalogosok megítélése szerint viszont túl gyorsan váltó közlekedési lámpákat, hát mit mondjak: Csongrád megyében nincs igazán csúcsra járatva a kocsitolvaj szakma.

Félreértés ne essék: nem a bűnt hiányolom. Sokkal inkább azok orrát szeretném megfricskázni, akik a kilencvenes évek általános bűnpánik hangulatában azt jósolgatták: a XXI. században lesz mifelénk olyan kemény és megfékezhetetlen bűnözés, hogy még a kommandósok sem mernek szülői felügyelet nélkül kimenni az utcára. S mit ad a közbiztonság? – 2006-ra kiderült, korántsem kell annyira rettegni a tolvajoktól.

Mert az igaz, hogy a bűn mindig egy lépéssel a bűnüldözés előtt jár. A sötét utcákon a tilosban ténfergők, markukban kocsifeltörők számára elengedhetetlen szerszámokat szorongatók játszanak inkább – nekik tetszőbb körülményeket biztosító – hazai pályán. Ám az egyenruhában pályára kifutó „vendégcsapat” védelmét is sikerült jól megerősíteni.

Köszönhető ez persze a mind jobb, csöppet sem tolvajbarát védelmi berendezéseknek is. No meg annak a figyelmet érdemlő ténynek, hogy déli végeinken már csak rossz emlék a délszláv háború, amikor – emlékezzünk csak – a zöldhatáron sokkal több olyan turista vándorolt ki és be, aki kevésbé volt kíváncsi a Móra Ferenc Múzeum néprajzi kincseire, netán a szabadtérire érkező vendégművészek hangjára, mint az autók zárrendszerére.

Kocsifrontról tehát fegyvernyugvást jelenthet a haditudósító, ám a teljes békesség azért még korántsem költözött a lakótelepi parkolókba. Most éppenséggel a mi autónkról szeretnék bebizonyítani leginkább tolvajék, hogy az tulajdonképpen az ő autójuk. Ezért aztán a Suzuki-tulajdonosok figyelmének sem szabad lankadnia. Kesernyés humorral írhatnám azt is – no, megértük végre mi, magyarok, hogy annyi, Trabantra, Wartburgra ítélt évtized után nem csupán honi gépjármű gyártásunk arat figyelemre méltó sikereket, hanem már tolvajcélpontnak sem utolsó a Magyarországon összeszerelt négykerekű.

De hát efféle humornak már csak azért sincs helye e rövidke írásban, mert egyetlen ellopott autó is rengeteg annak, akiét éppen az elmúlt éjszaka vitték el a ház elől. Ezért inkább nyugtázzuk még egyszer – az ötvenkilenc nem az a szám, amitől meg kellene rettennünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a zárat akár már holnap leszereltethetjük minden kocsiról.