Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Könyvöröm

"Úgy őszintén: önök hitték volna? Mert nekem legszebb álmomban sem sejlett fel, hogy rohanó, videós, CD-s, házimozis, kommandófilmes Magyarországunkon meghirdetnek egy játékot, ami a könyvekről, az olvasásról szól, s ebből az apropóból százezrek mozdulnak meg. Lesznek, akik könyv után nyúlnak, mások olvasói klubokat szerveznek, vagy éppenséggel interneten agitálnak egy-egy mű mellett."
Úgy őszintén: önök hitték volna? Mert nekem legszebb álmomban sem sejlett fel, hogy rohanó, videós, CD-s, házimozis, kommandófilmes Magyarországunkon meghirdetnek egy játékot, ami a könyvekről, az olvasásról szól, s ebből az apropóból százezrek mozdulnak meg. Lesznek, akik könyv után nyúlnak, mások olvasói klubokat szerveznek, vagy éppenséggel interneten agitálnak egy-egy mű mellett.

Márpedig megtörtént. Tízmilliós hazánkban rengetegen döbbentek rá újfent, hogy a remekművekké összegyúrt betűhalmaz bizony jó szórakozást nyújt. A magyarok Nagy Könyve címért kiírt vetélkedésben olyan alkotásokról is lefújtuk a port, amelyeket már évek óta nem kölcsönöztek ki a könyvtárból. Elfeledettnek hitt szerzők nevétől volt hangos számos baráti beszélgetés – merthogy a fehér asztal mellett is előfordult, hogy a politizálást, a napi gondok fölötti kesergést elzavarta a vita: vajon Tolsztoj Leó Háború és békéje, vagy inkább Fekete István Tüskevára az a mű, amivel föltétlenül ki kell egészíteni a családi könyvállományt.

Az eladási statisztikákból persze kiderülne, hogy a napi divat szerint elolvasandó, aktuális sztárkrimikből azért több fogyott 2005-ben is, mint a klasszikusokból. Ám ezrek és ezrek vették újra észre, hogy igenis éltek olyanok, akik még szépirodalmat írtak, s eme szépirodalom szép szavakkal vagyon kitapétázva. A szép szavakból pedig összeállhatnak olyan szép gondolatok, amitől lelkünk is, gondolataink is szebbé válnak. Kiderült, dehogyis fordult el a magyar az értéktől, csupán nem árt, ha felhívják rá a figyelmet. A Nagy könyv-játék pedig megtette ezt. S e tény talán több, közízlést formáló médiumot is rádöbbentett arra: dehogy fogy el nézettségük, ha az ölős-koncolós-robbantóst lecserélik ezerszer szelídebb, honi könyvből készült adaptációra.

Merthogy a magyar, láss csodát, változatlanul becsüli nemzeti kincseit. Igenis nagyra értékeli azt, aki Bornemissza Gergely, no meg Dobó István várkapitány hősi helytállásáról ír könyvet, sokadszor is szeretné megsiratni a csupa kisbetűvel írt nemecsek ernőt, mint ahogy az Abigél-históriát sem érzi megunhatónak.

A tévés játék végén kiderült: az Egri csillagok lett a magyarok Nagy Könyve. S miközben köszönetet mondunk a mű által kínált élményért Gárdonyi Géza uramnak, bízzunk abban, hogy a több hónapon átívelő játék nem egy lesz a sok elfeledett akció közül. Mert értékes mű van még bőven, s abban is oly édes hinni, hogy könyvek által mégiscsak jobb lesz a világ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fociutazás

"Imádok focizni. Utazni is. Akár vonattal, akár busszal, vagy kocsival. Ezek a gyakoribbak. De… Tovább olvasom