Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Külvárosi hiperek

"Az utóbbi időben egyre több kereskedő cégről derül ki, hogy Szegeden áruházat nyitna. Ez egy természetes folyamat része. Előbb-utóbb minden nagyvárosban megjelennek ugyanazok az üzletek. Lehet ezt uniformizálódásnak tekinteni, de megállítani csak a vevők tudnák. Ha nem a láncoknál vásárolnának."
Az utóbbi időben egyre több kereskedő cégről derül ki, hogy Szegeden áruházat nyitna. Ez egy természetes folyamat része. Előbb-utóbb minden nagyvárosban megjelennek ugyanazok az üzletek. Lehet ezt uniformizálódásnak tekinteni, de megállítani csak a vevők tudnák. Ha nem a láncoknál vásárolnának.

Az átlagkuncsaft azonban a legtöbb új boltnak örül. A hipermarketek jöttek és győztek. De az élelmiszerdiszkontok sikere is azt mutatja, gyorsan megkedvelnek a fogyasztók egy kedvükre való üzlettípust. Lehet fanyalogni, de egyelőre a diszkontok és hiperek mennek Magyarországon a legjobban. Egyesek ilyenkor a belvárost szokták siratni – fölöslegesen.

Az csak egyre nyüzsgőbb, izgalmasabb lesz. Számos olyan nemzetközi cég települ hazánkba, amelyek azt írják elő, hogy boltjuk csak a belvárosi gyalogos övezetbe települhet. Ha nem sétálóutcára nyílik az üzlethelyiség, nem is érdekli őket. Az igazi probléma mostanában épp az, hogy Szegeden nincs számukra elég hely. Több divatáru-kereskedő lánc azért nem nyitott boltot Szegeden, mert nem talált Kárász utcai helyiséget. Más élettel teli, kicsinosított sétálóutca pedig – egyelőre – nincs.

A külvárosi áruházépítésektől nem megijedni kell, hanem az önkormányzatnak – a lakosság érdekeit szem előtt tartó – korlátozásokkal kell az építtetőt jó irányba terelgetni. Ha valaki a két szegedi hipermarket környezetét összeveti, látja: épp az a cég költ többet parkosításra, környezetének rendezésére, amely a város szélére települt. A másik a lakótelep közepén egy ronda folt, a parkolóba ígért fák nagy része már rég kipusztult.

Szeged évszázadokon át az ország kulcsfontosságú kereskedővárosa volt. Ha másként is, de régiós fővárosként hasonló szerep vár rá. A belváros folyamatos átépítésével ellensúlyozni lehet a külvárosba csábító üzletek hatását. Ez és a multik építő kedvének megregulázása a legfontosabb feladat az önkormányzat számára.

Egy biztos: a kereskedők a pénzünket akarják. Ezek a nemzetközi cégek azért jönnének Szegedre, mert fantáziát látnak a régióközpontban. Elemzéseik azt mutatják: már megfelelő vásárlóerő mutatkozik a térségben, és később egyre pénzesebbek leszünk.

A nagy választék viszont végső soron minket, vevőket szolgál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi számítás szerint

"Emberi számítás szerint nem lett volna szabad újabb áradásnak bekövetkeznie a folyókon. Viszont a… Tovább olvasom