Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Létkérdés

JEGYZET - ˝3 vagy 4 millió szegény ember él Magyaroroszágon.˝
Nincs többé létminimum Magyarországon. Ne örüljenek, nem élünk jobban egyik napról a másikra, csupán arról van szó, hogy bizonytalan ideig nem állapítják meg az elfogadható minimális életszínvonal összegét. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a százéves mérési módszer szakmailag elavult, és Európa szerencsésebbik fertályán sem használatos, ezért kellett eltörölni.
Hogy, hogy nem, erre épp a „3 vagy 4 millió szegény ember él Magyarországon" című folytatásos politikai melodráma kellős közepén döbbentek rá a KSH-nál.

Ahogy várható volt, az ellenzék keményen bírálta a kormányt, mondván: a KSH a kabinet nyomására szüntette meg a létminimum-számítást, azért, hogy ne kelljen szembesülni a hazai szegénységgel. L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár gyorsan helyrerakott mindenkit: a statisztikai hivatal dönti el, miként számol, de nem igaz, hogy 4 millió szegény ember élne hazánkban. Értik, ugye? Számolhatna, nem számol, de nem igaz a 4 millió. Persze a minimálisan elfogadható életszínvonal alatt élőkön egy fikarcnyit sem segít a számháború és a módszertan sem. Mert a semmit oszthatják, szorozhatják, nézhetik jobbról, meg balról, sőt, a béka feneke alól is, az bizony semmi marad. A kevés meg ugyebár a semminél alig több.

Szerintem jó statisztikus lennék. Egy dolgot viszont nem értek: ha valóban csak módszertani problémáról és nem kormányzati nyomásról van szó, akkor – úgy szakmailag – miért nem azután cserélték le a létminimum-számítás módszertanát, amikor az új, korszerű és minden tekintetben jobb módszertan elkészült? Nem lepődnék meg, ha ez a következő választásokig nem történne meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híd az óceán fölött

˝Helybe hozza és viszi a világot a testvérvárosi mozgalom.˝ Tovább olvasom