Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Magyar földrajz

"Nem hiszem, hogy ilyen hírességre vágytak a lakosok. S valószínűleg Veszprém, Enying, vagy mondjuk Mór polgárai sem repestek az örömtől, amikor bekerültek a hírekbe."
Tatárszentgyörgy Pest megye déli – a volt dabasi járás délnyugati – részén fekszik, hozzávetőleges pontossággal az északi szélesség 47°05' és a keleti hosszúság 19°22' koordináták mentén (a biztonság kedvéért: a kis karika fokot, az aposztróf itt szögpercet jelent). Az 5506 hektár kiterjedésű, 502 éves, 1858 lakosú község északon Dabas – Pest megye 1989 tavasza óta városi rangot élvező településnek – III. kerülete, Gyón, északkelet felől pedig Örkény társközsége, Táborfalva külterületével (teljes hosszúságában egy néhány kilométer széles katonai lőtér mentén) érintkezik. A tatárszentgyörgyi földek északkelet-délnyugati irányban mélyen benyúlnak Bács-Kiskun megyébe, ahol Ladánybene, Kunbaracs, Kunadacs, Kunpeszér (Kunszentmiklós társközsége) határolja. Ám mindez, ahogy a rajzolt reklámfigura mondja, „hülyeség". Ezen a kis falun is örökre ott lesz a bélyeg: itt bizony öltek. Nem is akárhogyan.

Nem hiszem, hogy ilyen hírességre vágytak a lakosok. S valószínűleg Veszprém, Enying, vagy mondjuk Mór polgárai sem repestek az örömtől, amikor bekerültek a hírekbe. Nincs mit tenni, a magyar földrajztudás már csak ilyen, bűnügyek mentén ismerjük meg szép hazánk településeit: itt gyilkosság történt, ott verekedés, amott egy bankrablás, az ott élők félnek, velünk együtt, ám mi titkon örülünk annak, nem nálunk történt a baj, és milyen jó, hogy csak a tévé előtt ülve vagy éppen újságolvasás közben „kell" borzonganunk.

Reméljük, tegnap utoljára figyelt Tatárszentgyörgyre az ország. Inkább szidjuk Gyurcsányt, Orbánt, csóváljuk a fejünket a gyenge forint miatt, csak ne kelljen ilyen híreket látnunk, olvasnunk. Ránk férne már egy kis békesség.

Olvasóink írták

 • 2. abrakapokusz 2009. március 05. 13:39
  „A mohácsiaknak Mohácsi Viktória miatt ég az arcuk.”
 • 1. pintyőke 2009. március 05. 12:55
  „Így igaz!
  A megbékélés jegyében szólt be egy SZDSZ-es politikus minden bizonyíté hinyában, ahogy azt tanítják, s vádolt egy áldozatot, Cosma-t.
  Mohácsi (aki azt mondt, hogy Cosma cigányozott ezért robbant ki a szerinte diszkóverekedés) szégyent hozottaz egész SZDSZ-re, és példája a politikai puffogtatésoknak. És a DM nem engedi a kommentelet a cikk alatt. Ez is beszédes.
  Akkor mit is kezdjünk egy ilyen sajnálkozó, remény sugalló írással?
  Lacika kérdezze már meg Szetey-t?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvény, élesben

"Az év végéig kiderül, hány embert sikerül munkába állítani, hiszen, ha valaki nem fogadja el a… Tovább olvasom