Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Marketing Mancs-ok

JEGYZET - "Így cselekednek a libákkal foglalkozók is, teszik a dolgukat legjobb tudásuk szerint."
Feketelista. Még létezik, amelyen az osztrák székhelyű Négy Mancs – a sógorság jegyében – azokat a magyar cégeket citálja, amelyektől nem javasolja, hogy húst, libamájat vásároljunk. Mert kínozzák, tömik szerencsétlen állatokat.

A Négy Mancs – apró képzavarral élve – beletenyerelt mindenbe, az érzelmekre hatott, igyekezett bűntudatot ébreszteni az emberekben, mondván: ha eszel a tömött-kínzott liba májából, te is bűnös, bűnrészes vagy. Mert cinkos, aki néma. Ők nem hallgattak, lehet, mégis vétkesek. A magyar fél – közte a szentesi Hungerittel – pedig a józan ész „fegyverével", szakmai érveket felsorakoztatva kereste, keresi az igazát. Sajnos a mai szenzációra éhes média-marketing világban olyan ez, mint vízipisztollyal oroszlánra vadászni. Lehetetlen, mint olykor politikust vagy alapítványi aktivistát tényekkel zavarba hozni. Az érzelmek elragadják az embert, s könnyfátyolon keresztül nézve-olvasva elmosódnak, nem látszanak tisztán a betűk – tartalmazzanak bármilyen igazságot.

Nem akarok igazságtalan lenni, bár elképzelhető, hogy azzal lennék hatékonyabb, eredményesebb. Tudom: olykor csemetéinket is „tömjük", igyekszünk beléjük diktálni – tiltakozásuk, öklendezésük ellenére – azt a mennyiséget (deciliter, gramm), amit a szakirodalom, az orvosok előírnak, tanácsolnak adott korú, súlyú csecsemőnél. Az sem eretnek gondolat, hogy a Négy Mancs aktivistái közül is többen így tehettek. Mégsem gondolták, hogy kegyetlenek, emberkínzók. Így tanulták, tartották, tartják helyesnek – gyermekük fejlődése érdekében. Bocsánat a profán párhuzamért, de így cselekednek az állatokkal (libákkal) foglalkozók is, teszik a dolgukat legjobb tudásuk szerint.

De ezek észérvek. Amit valószínűleg a Négy Manccsal kapcsolatban el kell felejteni. Készítsünk ellen-feketelistát?

Olvasóink írták

 • 7. csergemerge 2011. szeptember 03. 21:56
  „Lehetetlen, mint olykor politikust vagy alapítványi aktivistát tényekkel zavarba hozni....erre kiváló példa Bajnai elvtárs!:)”
 • 6. vadruca 2011. augusztus 28. 11:07
  „Ez a világ úgy van berendezkedve, hogy az embernek (emberiségnek) a természet produktumait igénybe kell venni, ha élni akar. (Mezőgazdálkodás, állattenyésztés, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás stb.) - Az állattenyésztés az állat húsáért, prémjéért, gyapjáért, tolláért vagy mindezekért van. - Siralmas dolog látni, hogy idióta hölgyek döglött bárányokkal a nyakukban tüntetnek egy szűcsüzlet előtt, a prémipar ellen. - Pont ilyen idiotizmus a libatömés kipécézése. - Az ember milliárdszámra öli le az állatokat saját érdekében, mert mint mondtam ez a világ már csak ilyen. - Viszont ezek a hasznosítási formák:szakma! -Egyetemen oktatják.-Nem tudom mit szólnának a szenvelgőek, ha a saját szakmájukba hozzá nem értők, kontár módon belekotyognának.”
 • 5. klj_54 2011. augusztus 27. 18:53
  „Maradok a cikknél.
  A cikk írója igen becsülendő önmegtartóztatásról tett tanúbizonyságot!
  A négy mancs egyértelműen a konkurencia által kreált csoport, mely pont akkor lép fel, amikor a gazda füttyent egyet.
  Tanyasi gyermekkorom az oka annak, hogy ismerem az állattartás rejtelmeit.
  Megmutattam Németben a gazdának milyen az igazi széna rakás:) Annyira megtetszett, hogy marasztaltak, de én csak a 45 órás pihenőre álltam meg.
  Franciában sőt hollandban is tudok olyan kommunáról, melyek libatöméssel foglalkoznak.
  az első beíró számára javasolnék pér hetes tanyasi körülmények közötti életet kipróbálni.
  A tanyasi ember szereti és tiszteli azt a jószágot melyből megél!”
 • 4. csehandras84@gmail.com 2011. augusztus 27. 17:19
  „Kedves Aranea!

  Önnek mi a foglalkozása? Vegetáriánus tetszik lenni? A keserű igazság az, hogy a Négy Mancs Alapítványnak köszönhetően sok magyar munkavállaló vesztette el az állást...vajon őket foglalkoztatná a Négy Mancs amennyiben munkát szeretnének vállalni náluk? Ami az állatkínzást érinti, Önnek van kutyája, macskája? Ha igen egyedül szokta őket hagyni? Ha igen akkor elég rossz gazda, hiszen érzelmileg nagyon is kötődnek az emberekhez. Lehet h a kutyája ha van Önnek, sír mikor nem hallja?

  Üdv.:”
 • 3. bánki 2011. augusztus 27. 14:17
  „1. Aranea 2011.08.27. 11:47

  Ha magának tömésről a spagetti jut eszébe ?”
 • 2. északmagyar 2011. augusztus 27. 13:27
  „1 Kedves Aranea.

  Először is fhuh. Igazad van.

  Másodszor : minden országban legyen az Franciao vagy Ausztria pontosan így etetik a libákat. Pontosan így.

  Valahogy azok a körülmények nem embertelenek a Négy Mancsnak.

  Teccik érteni? A Négy Mancs ha rendes munkát akar végezni, akkor egyenlő mércével tegye. Olyan nincs, hogy az osztrák állatvédők véletlenül pont a közvetlen közeli faluban nem látják mi történik, amikor nagybácsijuk ledugja a tömlőt a liba torkán.

  Egyszóval: a Négy Mancs kétségtelenül csak egy lobbiszervezet, nem pedig Greenpeace.”
 • 1. Aranea 2011. augusztus 27. 11:47
  „Tisztelt újságíró!
  Önbe kellene naponta több alkalommal (élete fogytáig!) 5 kiló spagettit tömni (amitől nem ritkán a begyük kirepedése miatt pusztulnak el kínhalállal az állatok). "amit a szakirodalom, az orvosok előírnak, tanácsolnak adott korú, súlyú csecsemőnél" - itt a MIÉRT a lényeg: az adott egyed jólétéért, későbbi egészséges, hosszú életéért teszik mindezt. Itt kb. arról van szó, hogy 2-300 kg-osra hízlalnak akarata ellenére egy embert. Naponta többször letolva a torkán a spagettit. Volt már Önnek bőséges vasárnapi ebéd után fetrengős gyomorfájása? Pedig az még az önként bevitt mennyiségtől volt, nem attól, amit ezen felül géppel eröltettek. Tehát maradjuk a "kísérleti emberünknél" a példában: súlyos légzési és végtagproblémái vannak a brutális súlytól, valamint a mája már alig működik, ennek ellenére tömik spagettivel. Nagyon érdekelne, hogy ebben az esetben is ilyen cikket írna-e. Valószínűleg nem - hiszen az emberi faj "über alles".
  Az észérvek NEM az Önök oldalán állnak: az Önök érvei a "pénzért mindent" oldalán állnak. Hogy ebből élnek meg emberek, ezért hunyjon mindenki szemet? A prostitúcióra való kényszerítésből, a kábítószerből még többen élnek. Mégis nagy felhördülés lenne, ha ezek mellett törne lándgyát. Gondolkozzon el - de előbb vegye le azt a szemellenzőt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ház bizalma

"A közös képviselő, legyen akármilyen kicsi a társasház, leginkább egy menedzserhez hasonlít." Tovább olvasom