Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Más Magyarország

"A szerencsétlenkedéshez elnézően viszonyultak, a pofátlanságtól viszont bedühödtek."
„Hétfőre más Magyarországra ébredünk" – így fejezte ki a biztosra vett Fidesz-győzelmet még a választás előtt Orbán Viktor. Már az éjszaka folyamán bebizonyosodott, legalábbis annak, aki addig el nem aludt, hogy a pártelnök nagyon beletrafált, mert a választók soha ilyen világosan, nyomatékosan, félreérthetetlenül nem mondták még ki: mást és másként!

Hogy pontosan mit és miként – még nem tudjuk. De a választás másnapján napnál világosabb, hogy a népek – ahogyan a most győztes csapatnál mondják: az emberek – úgy megbüntették az eddig kormányzókat, amit azok sokáig megemlegetnek. Sejtem, hogy nem is annyira a szocialista-liberális kormány fejetlen reformkísérleteit, gazdasági szerencsétlenkedéseit büntették; a korruptság lehetett annyira bőszítő, hogy majdnem másfél millió ember tántorult el a szocialistáktól. Az emberek szerintem bámulatos türelemmel viseltek minden bajt, már-már úgy látszott, még azt is, hogy milliónyian közülük kilátástalan mélyszegénységben tengődnek. De hogy ilyen viszonyok között az erre szakosodott „elitjük" kilopja a szemüket – ez betett. Az emberek még tömegben is normálisan viselkedtek: a szerencsétlenkedéshez talán képesek voltak elnézően viszonyulni, a pofátlanságtól viszont bedühödtek.

Más lett az ország, mert két egymásnak feszülő politikai erő hidegháborúja befejeződött. Nincs második helyezett párt – 30 százalékos különbségnél ezen nincs vita. 20 éves pártszerkezet bomlott, 2 rendszerváltó párt eltűnt, 2 új előtűnt. Az LMP sikere arra mutat, hogy képesek vagyunk még a hitre (lehet más a politika), az MSZP pedig kapott még egy esélyt.

Más az az ország, ahol az egyik jelentős parlamenti erő a szélsőjobb oldalon foglal helyet. Az egyik közösségi portálon tegnap hatalmas digitális jókedvet (smiley) látott az oda látogató. De ha a győztes mosoly után szinte azonnal nem folytatódnak a pofonok, amikkel a Fidesz amúgy már a kampányban a jobbszélt célozta meg, akkor annyira más lehet ez az ország, hogy rá sem ismerünk.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. szilléri 2010. április 27. 02:04
  „Sulyok véleménye nem mérvadó !”
 • 29. Birodalmi 2010. április 15. 10:12
  „28, tapasztalt: te hány éves vagy? vagy nem olvastál dm et, vagy meszesedik az agyad, vagy hülyének nézel minket. sulyok erzsike minden hozzászólásában mocskolta a jobb oldalt, míg a szocialistákat egekig magasztalta. ennyi az egész.”
 • 28. Tapasztalt 2010. április 14. 10:51
  „a föszerk. nem a kommentelöket hülyézte le, hanem a cikkekben idönként szereplőket. Próbáljatok már szöveget értelmezni tárgyilagosan!! És mikor mocskolta a DM a fideszeseket?? Koháriék alaptalan vádaskodásait szinte naponta közölték a kampányban, ugyanakkor emlitést sem tettek Bohács szerepéröl a Vertical ingatlanbotrányban. Szóval hol volt itt a szocik segitése és a fidesz mocskolása????”
 • 27. unknown 2010. április 14. 09:59
  „Türelem emberek, türelem. Sulyok Erzsébet korábban már többször írt megérteni akaró stílusban és tartalomban közügyeinkről. Ez az írása is ezek közé tartozik különösen most, ebben a felfűtött politikai pillanatban. Számomra pontosan kiemelhető és kommentelhető két gondolata van, amivel a magam részéről foglalkozni szeretnék.
  Az egyik kiemelendő gondolat: ,,...Hogy pontosan mit és miként - még nem tudjuk..." Szerintem eddig és a történtek után sem látja át, mi lett az ország szellemi és anyagi vagyonával annak következtében, ahogyan azt az MSZP-SZDSZ neoliberális pálfordulás kiszolgáltatta azt a nemzetközi karvalytőkének, szabad versenynek a rendszerváltáskor beígért szociális piacgazdaság kialakítása helyett. Még ha nem is látja át, de találóan jegyzi meg: ,,...A szerencsétlenkedéshez elnézően viszonyultak, a pofátlanságtól viszont bedühödtek. ,, Jellemzően a néptömegek tudatához is eljutott, hogy valamilyen ideológiai alapra visszavezethető következmény származott abból, hogy ugyanaz a párt nem alkalmas arra, hogy tetszés szerint megfeleljen előbb a szocializmus, majd az újkapitalista ideológiai alapú kor szükségleteihez. Most (is) úgy lép fel az MSZP, hogy csak ő lenne alkalmas a hibás folyamat iránya megváltoztatására és veszélyt lát abban, hogy más ideológiai alapon létrejött rendszerváltó politikai, gazdasági szemléletű tanult emberek közössége intézze az ország ügyeit. Meg kell érteni, nem hidegháború volt itt, hanem nagyon is meleg: a társadalom alapjaiig ható, az állampolgárok és az egységes magyar nemzet érdeke és helyzete újragondolása igényéig a volt Szovjetunió befolyása megszünését követően. Pedig környezetünkben világos a példa. A környező országok miként fogalmazzák meg alkotmányukban és törvényeikben a nemzeti önállóságot, a nemzetállami eszméhez való ragaszkodást. Tesznek a világi liberalizmusra. Az angolok, a németek, a franciák, a svájciak is mind. De nálunk bűn ilyennel előhozakodni. A Jobbik megteszi. Megtette. Természetesen még kialakulatlan a stílus és a tartalom. Jusson el tudatunkig: Nem lesznek kevesebben!
  Kétségtelen, hogy az LMP elsősorban az elégedetlen budapesti értelmiség pártja. Itt valaki jelezte, hogy a párt vezetőjének milyen múltbeli rokoni kötődése van (dédnagyapja volt Szakasits Árpád, szoc.dem pártvezető, aki később - besímulva, mint Marosán - az MSZMP vezetőségi tagja lett). Ettől függetlenül láthatjuk vegyes a tagság. De Budapest még romjaiban is kiemelkedő szellemi légkörében törvényszerűnek veszem az elégedetlenség eme megnyilvánulását. Még kevesellem is annak kibyilvánított erejét azon panamák és szerencsétlenkedések után, amit az MSZP-SZDSZ városvezetés csinált.
  Úgy hogy Szegeden jobb, ha gondolkozunk. Ne hülyézzük le egymást.”
 • 26. .suhym. 2010. április 14. 08:39
  „11. hozzászólás gszlaszlo 2010.04.13. 17:20

  Kulik L. pl. mindig a saját nevén mond véleményt!

  Egyébként gratuláció, hogy le lettek hülyézve a témában hozzászólók.:((
  Pár éve Sulyok Erzsébet is megtette ezt egy írásában a DM-ben.:((”
 • 25. .suhym. 2010. április 14. 08:27
  „23. hozzászólás mogyo04 2010.04.14. 06:36

  Kiabálva nem lehet országot építeni és az igazunkat bizonyítani sem!
  Caps Lock!

  Az kiabál, akinek a háza ég!:))))))”
 • 24. Birodalmi 2010. április 14. 07:30
  „nem értem mért kellett kimoderálni a hozzászólásomat! talán nincs igazam? nem mocskolta minden hozzászólással erzsike a jobb oldalt? azt hiszi, hogy még mindig következmény nélküli országban élünk? ha lenne gerince most is kitartana az imádott szocijai mellett, de nincs! ahogy a főszerkesztőnek sem! remélem egyszerre fogják látogatni a munkaügyi központot! -ez az én véleményem”
 • 23. mogyo04 2010. április 14. 06:36
  „EZ A CIKK NAGYON JÓ, PONTOSAN MEGÍRTA A LÉNYEGET. SULYOK ERZSÉBET NAGYON PROFI JÓL SZERKESZTETT, LÉNYEGRE TÖRŐ CIKKEKET ÍR.AMIT MÉG HOZZÁTESZEK AMIÉRT A SZOCIK VESZTETTEK: SOHA NEM LÉPTEK FÖL HATÁROZOTTAN, KEZDVE AZ ERZSÉBET HÍD ELZÁRÁSÁTÓL , AZ UJFASISZTÁK RENDŐRI BIZTOSÍTÁSÁT -AHELYETT, HOGY MINT A TÖBBI CIVILIZÁLT ORSZÁGBAN ROHAM RENDŐRÖKKEL VERTÉK VOLNA ŐKET SZÉT. HAGYTA , HOGY AZ SZDSZ HÜLYÉT CSINÁLJON BELŐLÜK -MINDEN IDŐK LEGUNDORÍTÓBB KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE ÜL A NYAKUNKBAN, AKI SEMMIRE NEM ALKALMAS, ÖNÁLLÓ DÖNTÉSRE KÉPTELEN, ÉS TOTÁL JOBBOLDALI.1998-RA RENDBEN VOLT AZ ORSZÁG, HA AKKOR MARADNAK A SZOCIK, NEM ITT ÁLLNÁNK. DE JÖTT A FIDESZ, ÉS A KORMÁNYZÁSUK FÖLÉRT A TATÁRJÁRÁSSAL.
  - MOST JÖN EL A 2-IK TATÁRJÁRÁS , EGY 2-IK MOHÁCS. ÚGY KELL NEKÜNK !!!!!
  BOTKA LÁSZLÓ ÉS BOHÁCS KÖZÖTT OLYAN A SZAKMAI KÜLÖNBSÉG BOTKA JAVÁRA,MINT AMILYEN KENUZÁSBAN BOHÁCS ZSOLT LENNE JOBB BOTKÁNÁL. DE ITT NEM KENUZNI KELL, HANEM ÉPÍTENI AZ ORSZÁGOT, ÉS DILETTÁNSOKKAL NEM LEHET.”
 • 22. Tóthimi 2010. április 14. 00:37
  „Irjátok már le, hogy a DM mikor és mivel gyalázta a fideszeseket?
  A fordítottja, hogy fideszesek a DM-ben gyalázták a szoclibeseket, arra ezernyi példa van, még a választások előtt két nappal is, lásd Kohári-Kalmár-sorozat.”
 • 21. Gingko 2010. április 14. 00:13
  „A cikk írója nem hiszi el azt, amit minden érzékszervével érzett. Nehéz színt váltani.”
 • 20. Hidegen 2010. április 13. 22:21
  „Egyszerűen képtelenek vagytok elvonatkoztatni. Főleg saját magatoktól. (És ez mindkét "oldalra" vonatkozik.) Igenis jó a cikk. Messze jobb mint amit hasonló témában az utóbbi 4-8 évben itt írtak. Csak ti már nem tudtok az abcugon kívül semmit sem mondani. Kár is elolvasnotok a cikket, hiszen eszetek ágában sincs végig gondolni miről is szól (persze a többségnek ez tényleg nehéz is lenne), hanem rögtön fúj, abcug, monjon le, meg egyebek. Egy kezemen meg tudnám számlálni ki írt itt az utsó pár évben elfogadható (és normális hangvételű) kommentet. Szégyen ez gyerekek, nagy szégyen!”
 • 19. Mignon 2010. április 13. 21:02
  „Kb. 2-hete erröl beszelgettünk Bakos Andrassal es Apolloval, hogy
  ez a hülyek gyülekezete.
  Ezert szeretünk itt lenni...

  :)))”
 • 18. samu 2010. április 13. 20:53
  „Nem azt mondták erzsi!
  Hanem, hogy menj a picsába!”
 • 17. Kulik 2010. április 13. 20:18
  „11. gszlaszlo 2010.04.13. 17:20

  Én a nevem adom és nem szoktam lehülyézni senkit. Igaz, nem is vagyok Főszerkesztő...”
 • 16. k.elvis 2010. április 13. 20:00
  „Köszönöm azok segítségét, akik segítették a Jobbik Parlamentbe való bejutását.Akik az mszp-re szavaztak azokat nem értem, nem volt elég bizonyíték ez a 8 év? Akikre viszont nagyon be vagyok rágva, akik bedőltek az lmp hazug "zöld párt" kampányának. Ma már elismerték, hogy ők egy liberális párt tulajdonképpen akit külföldről támogattak egy csomó pénzzel.És szinte biztos, hogy össze fognak állni az mszp-vel.Azt hittük, hogy a nemzetromboló szdsz-t kitakarítottuk a parlamentből, erre itt van helyette ez a liberális, globalista, budapesti belvárosi képződmény”
 • 15. Mignon 2010. április 13. 19:57
  „Mindegy, hogy az ember hol lakik.
  (falun, tanyan, külföldön vagy az anyosanal)

  A varosiak között is vannak barmok.”
 • 14. Mignon 2010. április 13. 19:54
  „Idezet a cikkböl:

  "Mas az az orszag, ahol az egyik jelentös parlamenti erö a szelsöjobb oldalon foglal helyet."

  Igy, ezzel nem ertek egyet.
  Hiszen az elmult evekben nagyon sok nyugat-europai orszag parlamentjeibe bejutottak a
  szelsösegesek.
  Anglia, Franciaorszag, Svedorszag, Belgium, Hollandia peldaul.
  Az NSZK-ban meg a berlini parlamentig (Bundestag) meg nem sikerült nekik, de
  tartomanyi szinten jelen vannak,a helyi parlamentben, föleg a volt DDR területen.
  (Brandenburg, Sachsen, Mecklenburg-Vorpommern).

  Szerintem, emiatt nem lesz egy orszag "mas", hanem egy figyelmeztetes kell hogy legyen
  a valodi demokratikus elveket követö politikusok es partjaik szamara.
  Es nekünk is!

  A Lacival meg egyetertek.”
 • 13. varosi 2010. április 13. 19:52
  „Tisztelt Főszerkesztő!

  De érzékenyek lettünk hirtelen. HA a FIDESZT-t, FIDESZ-est kell/ett gyalázni, akkor Ön és a lapja sem mutatkozik mértékletesnek.
  Már az elvtársuk gyurcsány is megmondta,... akinek nem tetszik el lehet innen menni!”
 • 12. varosi 2010. április 13. 19:50
  „sulyokmamaerzsike szerint adtak még egy esélyt a szociknak:)))
  17%-al esélyről beszél .......))))))))))))))))))
  Nagyon fájhatott erzsimamának, hogy le kell írnia ,hogy győzött a FIDESZ.
  <moderálva...>”
 • 11. gszlaszlo 2010. április 13. 17:20
  „Könnyű állandóan, mindent tudó, sőt mindent sokkal jobban tudó kommentelőként pocskondiázni az arcukat, nevüket adó újságíró kollégáimat. Szokjatok már le erről, ne minket szidjatok, hanem egymást, a témát, a benne megszólaló hülyéket. Illetve leginkább senkit. Inkább hasznos érdemi hozzászólásokat írjatok, hogy érdemes legyen a kommenteket is elolvasni.
  Garai Szakács László
  főszerkesztő
  delmagyar.hu”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káoszvégű választás

"Ennél jobban nem lehetett volna elrontani a győztes örömét, zavarba hozni a vesztest." Tovább olvasom