Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Medence-história

"Az eddig történtek ismeretében írhatnám azt is, az istenek nem fogadták kegyeikbe a magyarországi úszó Európa-bajnokságot. Az előkészületek során ugyanis csupán egy tűnt biztosnak: hazánk nagyon szeretné megrendezni ezt a kontinensviadalt."
Az eddig történtek ismeretében írhatnám azt is, az istenek nem fogadták kegyeikbe a magyarországi úszó Európa-bajnokságot. Az előkészületek során ugyanis csupán egy tűnt biztosnak: hazánk nagyon szeretné megrendezni ezt a kontinensviadalt. A viták viszont már a helyszín kijelölésekor fellobbantak. Eredetileg azt tervezték, hogy Lágymányoson, az egyetemi városrészben épülne meg egy hétmilliárdos úszóközpont. A drágának minősített ötlet helyébe lépett aztán a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda bővítése.

Talán még ki sem nyomtatták a szerződés szövegét, amikor már támadásba lendültek várost óvók, környezetet védők, fákat elsiratók, mondván, ekkora beruházás hatalmas károkat okozhat a szigetnek. Amikor aztán lecsendesedtek az indulatok, s javában tartott az építkezés, az addig nyugodtan hömpölygő Duna is úgy érezte: ebbe az Eb-be neki is bele kéne szólnia.

Áradt is rendületlenül, az építkezést fel kellett függeszteni. Ekkor kapták kézbe az ecsetet a rémképfestők. Pillanatok alatt elkészült a sötét színekből kevert vízió, miszerint elmarad a viadal, országunkra pedig oly nagy szégyenfolt pöttyen, hogy még az európai úszószövetséget bánatpénzként megillető, egymillió eurós büntetéssel sem tudjuk letörölni magunkról.

De lehetnek bármilyen mogorvák is az égiek, biztosra vehető, egy sportvetélkedés dolgai mégiscsak a földön dőlnek el. S késhetnek engedélyek (mert hogy e téren is akadt némi kis izgulni való), kongathatnak vészharangot a pesszimisták, az építkezés kivitelezésével megbízott cég, jelesül a szegedi székhelyű KÉSZ Kft. megnyugtató üzenet küldött az Eb-ért aggódóknak. Rajtunk nem fog múlni – nyilatkozta Varga Mihály, a cég igazgatója. Ha valaki, ő aztán pontosan fel tudja mérni a helyzetet, hiszen az ország egyik legnagyobb építőipari vállalkozása számtalan méretes létesítmény felépítésében jeleskedett.

Sportberuházások során is sok építkezés mellett lengett már a KÉSZ lobogója. Elég csak rápillantani a megvalósult létesítményekre (UTE futball- és jégstadion, ZTE-stadion, Astra Zeneca jégcsarnok, hogy csupán néhányat említsek), biztosra vehetjük: a munkálatokkal nem csupán elkészülnek, hanem impozáns uszodával gazdagítják fővárosunkat a KÉSZ-esek.

Vagyis a kivitelező megfeszített munkával, de megmenti a rendezvényt. A szervezők, helyszíneket kijelölők, várost és környezetet óvók, a mindezt összehangolók pedig ez idő alatt elgondolkodhatnak: biztos felkészültünk mi egy labdarúgó Eb, netán egy olimpia megrendezésére, amikor egy uszodabővítés terhe is így megroppantja a derekunkat?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaérkeztünk

"És tegnap eljött a sajtótörténeti pillanat, beléptünk a 3500 négyzetméteres épület, s a benne… Tovább olvasom