Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Megálltak Szegeden

"Szeged ebben a pillanatban az ő – és társai – számára a legjobb hely. Amit mondott, annak megvolt a magyarázata: precíz számításokkal és kőkemény üzleti érvekkel a háta mögött jelentette ki, hogy a drágább munkaerő ellenére sem szeretne keletebbre vándorolni."
Megérkeztek Szegedre és meg is álltak a városban a német befektetők. Azért, mert kiszámolták, hogy még mindig versenyképesek vagyunk, még mindig megéri nálunk termelő üzemet működtetni, adóterhek, gázáremelés, ilyen és olyan csomag ellenére is.

A gyufagyár új tulajdonosa tehát nem a levegőbe beszélt, amikor közölte, Szeged ebben a pillanatban az ő – és társai – számára a legjobb hely. Amit mondott, annak megvolt a magyarázata: precíz számításokkal és kőkemény üzleti érvekkel a háta mögött jelentette ki, hogy a drágább munkaerő ellenére sem szeretne keletebbre vándorolni.

Magyarországon az ő számára 4 euró 90 centbe kerül egy munkás átlagos órabére az összes ráfordítással, teherrel, költséggel, szabadsággal együtt, míg ugyanezt Litvániában 2 euró 70-ből kihozná. A különbség jelentős: 2 euró 20 cent. Ha viszont például Litvániába menne tovább ugyanebben az iparágban, ott dupla annyi emberre lenne szüksége, mert a tőlünk keletebbre fekvő országokban a hasonló gyárak gépesítésben alacsonyabb szinten állnak, a munkaerő pedig nem olyan profi, nem olyan képzett, mint nálunk.

A gyufagyár megúszta a bezárást, megmenekült másfél száz család megélhetése, és az elkövetkező években tovább termelheti a nyereséget a tulajdonosoknak. De meddig is? Csak reménykedni lehet abban, hogy még nagyon sokáig. Mert hiszen amint gazdaságtalanná válik itthon a gyufagyártás más országokhoz képest, nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a tőke odébbáll. Példáért nem kell messzire mennünk: mi írjuk mai cikkünkben, hogy Belgiumban és Németországban a hasonló gyárakat már bezárták a tulajdonosok. Ott ugyanis már évekkel ezelőtt olyan magasra rúgtak a költségek, hogy nem érte meg a gyufaszálakat hegyezgetni és masszába mártogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik nem panaszkodnak

"Többen is vannak, s nem csak az üzleti szférából érkezett jobboldali politikusok között, akik úgy… Tovább olvasom