Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Megint tanú

"Meg tudom érteni, hogy a tiltakozókat az sem hatja meg, hogy elméletileg figyelembe vették a javaslataikat."
„Akárhogy is történt, a lényeg, hogy nem hagytuk magunkat!" – bátorította Virág elvtárs Pelikánt, egy kicsit saját magát és a derék gátőrnek fiaiként bemutatott titkosrendőröket, miután azok egy hatalmas géppisztolysorozattal szétlőtték a polc tetején sorakozó befőtteket a Tanú című film emlékezetes jelenetében. Valami ilyesmit érezhet most a városvezetés és a velük „kekeckedő" civilek is, miután átvették, átadták a szegedi városházán a 616 aláírással kísért petíciót.

Ha nagyon rosszindulatú lennék, azon sem lepődnék meg, ha az átadók, átvevők miután jól hátba veregették egymást a kamerák és a jegyzetfüzetek előtt, összekacsintottak, és este már együtt álmodoztak azon egy sör mellett, hogy egy csöndesen robogó Stadler-villamoson dalolják kedvenc nótáikat a Makkosházi körúton.

Az élet azonban, hogy megint egy közhellyé nemesült Tanú-klasszikust ráncigáljak elő, nem egy habos torta, így a helyzet korántsem egyszerű. Ahhoz, hogy valami fejlődjön, új, szebb és jobb legyen, nagyon sokszor rombolni (is) kell. Meg irtani, vágni, bontani, áthelyezni. Akár fákat is. Azt is meg tudom érteni, hogy a tiltakozókat az sem hatja meg, hogy elméletileg figyelembe vették a javaslataikat. Nekik az a fontos, hogy egyetlen fát se vágjanak ki, és bár állításuk szerint nem villamosellenesek, mégis el tudnák képzelni, hogy ne suhanjanak a Rókusi körúti füves villamospályán a szerelvények.

Pedig lesz kettes villamos, akár tetszik, akár nem. S lesz fakivágás is, akár tetszik, akár nem. Útszélesítés is lesz, akár tetszik, akár nem. A hurokforduló is a kiserdő körül lesz, akár tetszik, akár nem. S többen lesznek azok, akik vigyorogva fognak villamosozni, akár tetszik, akár nem. Hogy mi lesz ezután? Az is könnyen kitalálható: épül tovább a villamosvonal úgy, ahogy eddig.

„Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán." Hogy a fenti szituációban kik Pelikánék és kik az imperialisták, döntsék el önök. Egy biztos: én már tanú sem akarok lenni. Pláne most, hogy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

Olvasóink írták

  • 2. CsImre 2009. március 22. 21:03
    „"Meg irtani, vágni, bontani, áthelyezni. Akár fákat is. Azt is meg tudom érteni, hogy a tiltakozókat az sem hatja meg, hogy elméletileg figyelembe vették a javaslataikat."

    Hol vannak ezek a javaslatok? Mit vettek belőle figyelembe?

    Az szép, hogy az újuláshoz bontani, fát vágni kellhet, de kérdés muszáj? És lehetne másként? Az újságban egy alternatív varia sem jelent meg, pedig nyilván van. Így könnyű a civileket üresfejű hőbörgőknek beállítani. Mindemellett ez a dolog nem csak a fákról szól, és ez viszont nem az ott lakók, vagy a civilek hibája.”
  • 1. Yossarian 2009. március 22. 19:27
    „ennek a ciknek se füle, se farka. egyszerűen ökörség. mi köze Pelikán Józsefnek a 616 aláíráshoz?! mi köze Pelikán Józsefnek a villamosépítéshez?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi karácsonyok

"A díszkivilágítás is szükséges – ünnepen, vagy a gazdasági haszon miatt." Tovább olvasom