Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Megnézik a neten

JEGYZET - A lelkesedés olykor mindkét fél részéről hiányzik.
"Minden évben megírjuk, mennyire fontos azonnal orvoshoz fordulni, ha változást látunk az anyajegyeken. Én komolyan vettem az intelmeket, két évvel ezelőttig. Akkor bőrgyógyászatra mentem egy állandóan kisebesedő anyajeggyel. Rossz helyen van, folyton belekapott a másfél éves lányom, és egyébként is évente kell ellenőriztetnem.

A doktornőnek látványosan nem volt kedve dolgozni. Az anyajegyemet az „Ezek szerint akkor kell jönni, ha már elrákosodott?" kérdés után volt hajlandó megtekinteni. Az asszisztensnő is sóhajtozott: hát igen, amikor megírják az újságban, hogy oda kell figyelni, mindig több a beteg. Közös erővel igyekeztek a magánegészségügy felé terelni, végül kiderült: nem az a baj, hogy nem lenne indok levenni. Hanem az, hogy ez esetbemutatással járna, így a doktornőnek még dolgoznia kellene vele, hiszen az ő „esete" lennék.

Azóta nem voltam anyajegyet nézetni. Kicsit az mocorog bennem: minek? Nincs idő, kapacitás, hogy mindenkit szűrjenek, akinek erre szüksége van. A lelkesedés olykor mindkét fél részéről hiányzik – és milyen szomorú lenne, ha egy orvos fanyalgásán múlna az életem! Ez az egész azért jutott eszembe, mert az országos tiszti főorvos most kampányt indítana. Nem járnak ugyanis az emberek szűrővizsgálatokra, pedig halálos betegségeket lehetne megelőzni egyszerű szűrésekkel.

Az emberek jó része akkor akar egészségügyi intézményt látni, ha nagyon muszáj – érdemes elgondolkodni, miért. Szabadnap, adókedvezmény, utazási támogatás: néhány ötlet, mivel tennék népszerűbbé ezeket a vizsgálatokat. Adhatnának mellé a másik félnek pénzt, paripát, fegyvert, hogy méltón tudja kezelni a helyzetet. Amíg azt tapasztalják a népek, hogy ha mennek is, sokszor hiába mennek, esetleg még le is kezelik őket, inkább maradnak otthon. Megnézik a neten, mit ajánl vastagbélrákra a mindenegybenblog."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohan az idő

˝Mert mindig jött valami csavar.˝ Tovább olvasom