Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Meleg víz - ingyen

"Fontolva kecmergünk ki gödreinkből. Ki tudná előszámlálni, hányszor cipeljük éveken át fölöslegesen nyűgeinket, noha lehetőségünk lenne váltásra?"
Fontolva kecmergünk ki gödreinkből. Ki tudná előszámlálni, hányszor cipeljük éveken át fölöslegesen nyűgeinket, noha lehetőségünk lenne váltásra?

Kezdjük magammal. Akár ókonzervatívnak is tűnhettem 1954-ben, amikor dunántúli erdei tapasztalatimra építve beköszöntem a szegedi Novák bácsi suszterműhelyébe a Lófara mellett, és megrendeltem egy pár gojzervarrott, békanyelves bakancsot. Leesett az állam, amikor az árat mondta — ha jól emlékszem, 480 forint volt! —, de huszonöt év múlva is bakancs volt. Vastag talpú, vastag bőrű, elnyűhetetlen. Azt hiszem, az egész egyetemen nem volt párja! Ha ehhez hozzáveszem a mai hosszúcsőrű topánkákat, amelyek a második évet is nehezen élik meg, elsősorban a divat bolondériái miatt, vagy akár az akkoriban divatos szivacstalpú „rocsókat", akkor kezdek el igazán rágódni rajta. Mi a fenének nyűglődtem én vele?

Lépjünk egyet. Itt van a panelházak tömkelege. Amikor ajánlgattam a magasságos építőiparnak, ne gumiszalagot rántson be a két óriáspanel találkozásának vájatába, mert befütyülnek rajta a szelek, és a forgóablakok se jók nálunk, mert szúnyoghálót se lehet fölszerelni nyári rajzásaik ellen, és a tökszürkeségbe az ember lelke is beleszürkül, a lapos tető helyett pedig már az ősember fölfedezte a nyeregtetőt, akkor azt a vádat is megkaptam, hogy az élenjáró szovjet technológiát akarom megfúrni. Hogy mennyire tudtuk fűteni az utcákat, és hányszor hordtuk föl kiadós eső idején edényeinket a legfölső lakóhoz, nehogy végigcsorogjon egészen a földszinti aljáig, életveszéllyel fenyegetve azt is, aki a villanykapcsolóhoz mer nyúlni, arról is litániákat lehetne írni. Egyszer aztán megtört a jég, elkezdtek nyeregtetős panelházakat építeni, és a rendszer nem ettől dőlt meg. Aztán műanyag burkolatba öltöztetik a falakat. Kicserélik lépésről lépésre a forgóablakokat azok, akik az eredetit is beépítették. Gyorsan jár a kezük, minden titkát ismerik.

Meleg víz - ingyen. Fotó: DM/DV
Meleg víz - ingyen.
Fotó: DM/DV

Elámultam, amikor Görögországban szinte minden ház tetején megláttam a vízmelegítő napkollektorokat. A mi kertünkbe egyszerű vashordó adja a szolgálati meleg vizet egész nyáron, ezek meg lám, a lakásukat is ilyennel látják el? Pár ével később Szicíliában is ezt láttam, meg Máltán is. Kinyitottam rá jobban a fülemet, és megtudtam, aranyat ér maga az ötlet is. Annyit még kihallottam a világ energiáért sóvárgó hangzavarából, hogy az egyik déli koldusállam jól meggazdagodott a napenergiával melegítő alkalmatosságok gyártásából.

Évtizedek óta bogaram a szélkerék is. Dániában járva addig erősködtem, amíg elvitték bandánkat a sok áramtermelő propellerek egyikéhez, hogy a gyomrába is beleláthassunk. Itthon azt mondták, amikor már nagyon vertük a vasat, hogy azért nem lehet minálunk, mert nem fúj mindig a szél. Hiába hivatkoztunk az egykori szélmalmok sokaságára, ha „todományosan" bizonyították az ellenkezőjét. Egyszer aztán azt hallottam, hogy a szomszédos Ausztriában, mindjárt a határ túlsó oldalán másként fújnak a szelek, és talán Hollandiába tőlünk akarják elvezetni a szélkerekek áramát. Mert állítólag magasabban többször fúj a szél.

A szennyvizek biológiai tisztításához is hoztunk pofonegyszerű külföldi példát is, de azért nem terjedhetett el, mert az olcsó tervezési költsége meg se közelíti a milliárdokét.

Nekifutásnak, gondolom, ennyi elég is. A minap láttam, elbiciklizvén a Derkovits fasoron, hogy az egyik új sorház tetején ott van ugyanolyan vízmelegítő hordó napkollektoros csövekkel fölszerelve, amilyeneket odakint láttunk. Legszívesebben földre borultam volna előtte. Végre nálunk is?

Fölütögettem az internetet. Nem akarom ide idézni mindazt, amit ott olvastam róla, nehogy bújtatott hirdetésként ássam meg mindjárt a sírját, de azt azért ide veszem, hogy a befektetés ára két-három év alatt megtérül, és a „kihordási ideje" is eléri a húsz évet. Addig tehát szinte ingyen kaphatjuk a meleg vizet. Igen ám, de nálunk még téli fagyok is előfordulnak az átokkal vert általános fölmelegedés mellett. Erre meg azt mondja az internetes sillabusz, felhős szórt fényben is képes melegíteni. Akár a radiátoros fűtést is „előmelegítheti".

Panelban lakunk változatlanul. Beöltöztetett, szépen pingált, korszerűsített betonházakban. Ha valakinek eszébe jutna minderről, hogy hatalmas területű lapos tetőink hány napkollektort viselnének el, netán napelemek működtetnék a klímaberendezéseket, bizony mondom, nem hiába tekerem én a biciklimet a Derkovits fasoron végestelen végig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csend az őrület után

"Két és fél napra megpihent az ország. Aki mégiscsak útnak indult, az sem sietett, hiszen… Tovább olvasom