Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Mérgeink

"A szkeptikusoknak minden bizonnyal igazuk lesz."
A vasvillára szúrt félmázsás véres busatetemekről készült sokkoló képsorok sokunk emlékezetéből kitörölhetetlenek. A tíz évvel ezelőtti tiszai ciánkatasztrófa filmkockái is bekerülhettek volna tanulságos példaként a világszerte óriási sikerrel vetített, a Földet fenyegető környezeti katasztrófákat bemutató Home című dokumentumfilmbe.

Annak idején a világsajtó is felfigyelt a példátlan természetpusztításra, és arról is beszámoltak a vezető tévécsatornák és a nagy lapok, hogy a ciánszennyezés miatt Magyarország 29 milliárd forintnak megfelelő kárigényt támasztott Romániával szemben. Már akkoriban sokan figyelmeztettek idehaza: a kártérítésből úgysem lesz semmi. Az ügy tényleg úgy áll, hogy a szkeptikusoknak minden bizonnyal igazuk lesz. A román állam igyekezett mihamarabb a szennyező cégre, az Aurulra hárítani a felelősséget. A cég azonban saját vizsgálatára hivatkozva azt állította: nem felelős a katasztrófáért. Szerinte a gátszakadást ugyanis a „hatáskörén kívül eső körülmények" okozták. A magyar állam végül kártérítési pert indított a bányacég ellen, az elhúzódó procedúra azonban máig sem ért véget. 2006-ban egy közbenső ítélet született, amely szerint az időközben megszűnt Aurul jogutóda, a Transgold cég tartozik felelősséggel. Bár a per még tart, a legfrissebb hírek azt erősítik meg, hogy a pénzhez jutásra egyre kevesebb az esély, mivel jelenleg a Transgold is felszámolás alatt áll. Félő, hogy nincs, pontosabban nem lesz majd kitől behajtani a kártérítést. Ez van.

Szinte ugyanez a helyzet sok hasonló ügyben, amit a YouTube-on is sikerfilmnek számító Home bemutatott. Valahogy mindegyik történetnek azonos a végső tanulsága: a gazdasági érdekből tönkretett környezet helyreállításából épp azok a cégek veszik ki legkevésbé a részüket, amelyek romboló tevékenységükkel jelentős profithoz jutottak. Meddig mehet ez? Amíg a választópolgárok minden országban határozottan számon nem kérik a ma még sokfelé háttérbe szorított zöld gondolkodást az őket képviselő döntéshozókon.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. február 01. 20:03
    „HA az ember ebben a pillanatban eltűnne a földről minden szemetével együtt akkor is naponta 200faj halna ki végleg. Nem lehet megállítani. Ez így van jól, ez a dolgok rendje. Közben születnek újak is. A nagy természeti katasztrófákra is szükség van ahogyan a tarló égetésére.”
  • 1. jq 2010. február 01. 11:31
    „Csókosok akkor is lesznek, mint pl most a sukorói kaszinó terve védett vízparti területen, vagy az Auchan tervezett parkolója az llítólag nem is létező vizes élőhelyen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokk, ami sok

"A hatás ugyan megvolt, csak éppen az adakozói szándékot nem indította be senkiben." Tovább olvasom