Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Messiásra várva

"Obamának lesz tehát elég baja. A lehetetlen elvárás nélkül is."
Hogy rossz idők járnak, azt abból is sejthetjük, nagy keletje van mostanság a megváltóknak. Láthatólag Obama sem kerülheti el, hogy messiásként tekintsenek rá azok az amerikaiak, akik ma ott fognak tolongani a főváros által sosem látott tömegben washingtoni beiktatásán. Plusz a tévé előtt ücsörgő százmilliók. Beleértve azokat is, akik a földgolyó nagy részén részesei kívánnak lenni az első fekete elnök „megkoronázásának" – ahogyan az ünnepi aktust nevezni kezdik Amerikában.

Szegény Obama – mondám, és valóban sajnálon, hisz milliónyi várakozásnak kéne megfelelnie. A reménytelennek tűnő helyzetet – sok mifelénk megismert politikussal ellentétben – ráadásul nem is annyira ő idézte saját fejére betarthatatlan ígéretek halmazatával, hanem a világ csodavárásokra hajlamosító bajai.

Mit is várnak tőle? Amerikában újbóli virágzást, munkát, gazdasági föllendülést, a válság elmulasztását. Ugyanerre vágyna Európa és Ázsia is, egy válság utáni új stabilitás megteremtőjére, és egy európai, illetve ázsiai módon gondolkodó partnerre. Az iszlám világ szintén nagyobb megértésben reménykedik, amelybe tán annak is bele kéne férnie, hogy Obama akkor is a palesztinokkal rokonszenvezzen (és állítsa le Izraelt), ha éppen még több rakétát lődöz majd naponta a Hezbollah.

A dolgok azonban kicsit másként látszanak alakulni, mint a várakozások. Obama leendő külügyminisztere, Clinton asszony még Irán fegyveres megregulázását sem tartja elképzelhetetlennek minapi nyilatkozata szerint. Az elnök sem látszik odaadó hívéül szegődni a palesztinoknak.
Még nagyobb falat lesz számára a gazdasági válság, melynek kezelésére szemlátomást kifogyóban vannak a receptek. Az amerikai kongresszus már nagyon is visszafogottan kezeli a pénzinjekciók kérdését, miután az adófizetők első néhány ezermilliárd dollárját lényegében nyomtalanul elnyelte az amerikai bankrendszer, a helyzet pedig nem látszik javulni. Az iparágak megmentésére a világban feláldozott ezermilliárdok hozama sem látszik, hiszen piac nélkül képtelenség hosszabb távon talpon tartani a cégeket, s az általuk biztosított foglalkoztatást.

Obamának lesz tehát elég baja. A lehetetlen elvárás nélkül is, miszerint csodatévő messiássá kéne válnia. Persze nagy elnök, a világtörténelem új fejezetét író államférfi akkor is lehet belőle, ha nem felel meg a megváltói designnak. Sőt minden bizonnyal csak így lehet azzá.

Olvasóink írták

  • 3. comet 2009. január 21. 13:24
    „2. Sir Boss-t inkább körülrakták Izrael vak híveivel, akiken majd át kell lépnie. Kérdés, hogy lessz-e ereje hozzá. Ha komolyan gondolta a változtatásokat neki kell mennie a falnak. Az biztos hogy óvatosnak kell lennie, nem babra megy a játék. Az ex-Clintonné-től kell majd legelőször megszabadulnia.”
  • 2. madártej 2009. január 21. 10:51
    „Sir Boss körülpakolta magát Izrael föltétlen híveivel, ne várjuk már, hogy másképpen cselekedjenek, mint ahogy eddig tették a muzulmánokkal.”
  • 1. comet 2009. január 20. 22:30
    „a szocialista rendszerek bukásával a kapitalizmus a liberalizmus felé csúszott, annak vadkapitalista hajtásaival jobbra billentve a mixed economik mérlegét. A jobbra billenéssel egyidőben szinte azonnal érvénybe lépett a már elfelejtett Marxi két lépés előre egy hátra tétel, ami a válságok törvényszerű periodikus felbukkanását írta le akapitalizmusban. A hátra lépést elodázták a katalizátorrá degradált keleterópai országok, a talpra álló kína és india szívó hatása meg a globalizáció, de úgy látszik a válságot megúszni nem lehet. Obamának lenne hova visszanyúlni, de nagyon vigyáznia kell. A jószándék és tudás önmagában nem elég, Kennedy óta vérre mennek a dolgok. Ami segítheti az Bush többfrontos kudarca, ami egyrészt legyengítette politikai ellenfeleit, másrészt a Bush hagyatékon könnyebb javítani mint rontani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénysegély

"éppen a fény hiányzik, azok a jelző reflektorok, amelyek sötétedés után is megmutathatják a… Tovább olvasom