Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Minek nevezzelek?

JEGYZET - "A közterület nem tanúsít ellenállást, el lehet nevezni bármit bárminek."
Minek nevezzelek? – kérdezi Petőfivel a komplett helyi politika, amikor meglátnak egy névtelen területet Szeged térképén. Ki-ki a világképének megfelelően keresztel: Horthy sétány, Európa liget, Kálvária, kurgán.

A héten írtunk arról: hivatalosan – azaz közgyűlési döntéssel – sosem nevezték el Európa ligetnek a 2-es villamos egyik végállomását, mégis ez a neve a megállónak, az SZKT használja. A cikk megjelenése után telefonált szerkesztőségünkbe Gyimesi László tanácsnok, a Fidesz elnöke, aki szerint legalábbis érdekes, hogy „amikor még egy kibővített utcarészlet elnevezéséhez" is közgyűlési döntés kell, akkor csak így ad hoc elneveződjenek a dolgok. Utánajár – mondta, és nincs egyedül, mert utánajár Kozma József, a terület önkormányzati képviselője is.

Gyimesinek friss tapasztalatai vannak a kereszteléssel járó maceráról, a legutóbbi közgyűlésen ő terjesztette elő a Kálvária városrész ügyét. Az Élhető Szegedért Egyesület kezdeményezte a nevet, a képviselő felkarolta, a szegedi közterületek elnevezésének véleményezésére alakult tanácsadó testület megvitatta, a közgyűlés megszavazta. De csak feltételesen, mert az utolsó szót a földrajzinév-bizottság mondja majd ki.

2003-ban az SZDSZ több településen is elnevezett általa ültetett facsoportot Európa ligetnek, a fákat az 1848-as szabadságharc 155. évfordulója alkalmából ültették. Így történt ez Szegeden, Makkosházon is. A településrész egyébként ebből a szempontból eléggé terhelt, talán a panelházak ihletnek meg sokakat: egyszerű forma, amibe sok mindent bele lehet képzelni.

A közterület nem tanúsít ellenállást, el lehet nevezni bármit bárminek. Az Európa liget akár maradhat is, végül is csak egy megálló, és gondoljunk bele, a közelben újonnan nyílt üzlet után rosszabb esetben Ázsia ligetnek is hívhatnák. Remélhetőleg a politikusi utánajárás nem valami hasonlót eredményez majd.

Olvasóink írták

  • 2. maradando 2012. március 09. 20:06
    „Európai módon kellene cselekedni ! Névadáshoz méltó kialakitás párosuljon ,legyen Makkosház gyöngyszeme ez a kis Európa-liget.
    Önkormányzati "hadigépezet" beindulása azt eredményezheti, senkinek ne legyen igaza.Minden fát kivágni helyébe
    beton parkolót épiteni . (Probléma politikamentesen lesz megoldva .)”
  • 1. macs 2012. március 09. 18:16
    „Most úgy őszintén, mi a baj ezzel az Európa ligettel? Még mindig jobb, mint a Kiserdő, a külleméről nem is beszélve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két apróság

"Néha azért tessék megállni, hátranézni, látni, mit miért csináltunk, és honnan hová jutottunk." Tovább olvasom