Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Mire jó a játszó?

"Sajnos könnyű ezeket a játszóhelyeket tönkretenni."
Kisgyerekkel játszótérre menni az egyik leghasznosabb elfoglaltság szülőnek és csemetéjének egyaránt. Friss levegőn vannak, együtt tudnak játszani, közben a kicsinek egy csomó készsége, képessége fejlődik. Ismerkedik, barátkozik kortársaival, megtanul mászókázni, hintázni, a szerepjátékok soráról, a labdázásról és gesztenyegyűjtésről nem is beszélve.

De sajnos könnyű ezeket a játszóhelyeket tönkretenni. Nem kell hozzá sok, elég például annyi, hogy egy tinédzserekből álló banda éjjel festékszóróval összefújkálja a csúszdát. Vagy összetörjön egy-két sörösüveget a kavicsban, elszívjon egy doboz cigarettát, és szétdobálja a csikkeket. Esetleg néhány deszkát kitépjen a padokból, vagy a favonat tetejéről vigyen el egy lécet. Mindez nemcsak felháborító, pofátlan szórakozás, de veszélyes is.

A szülő pedig magyarázhatja gyermekének egyfolytában, mit miért nem lehet. „A kavicsból nem építhetsz, mert a szilánk elvágja a kezed. Egyébként se nyúlj hozzá, tele van csikkel! A favonatra ne mássz fel, mert beszorul a lábad, a széthasított pad elszakítja a nadrágod!"

Persze könnyű lenne mindezt a bandázó fiatalokra fogni, ha nem látnám én magam is nap mint nap azt, hogy a szülők egy része a játszóteret inkább találkozóhelynek használja, és jobban figyel a másik anyukára, mint a saját gyerekére. Vagy azt, hogy – bár tilos – a szülő is rágyújt a csúszda mellett, és a földre dobja a csikket. Ha pedig a gyerek – mondjuk úgy – rosszalkodik, hát kiabál vele, és rásóz egyet, aztán el van intézve. És ez még a jobbik eset. Arra is akad példa, hogy a testvéreket – köztük egész kicsi, pelenkás gyereket is – felügyelet nélkül kieresztenek a térre, aztán kezdjenek magukkal valamit. Nem csoda, ha pár év múlva ők lesznek azok, akik szétszedik a padot, vagy összetörik a sörösüveget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uram! A késemért jöttem!

"A történet túl szürreális ahhoz, hogy normális reakciókat váltson ki." Tovább olvasom