Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mit mondhatott?

"Marco Materazzi beszólt Zinedine Zidane-nak. Valószínűleg nagyon ocsmány módon (szájról olvasók szerint lánytestvérét kurvának, őt pedig terroristának nevezte – de ezek csak találgatások). A „válasz" azonban még csúnyábbra sikerült, mindenki láthatta: Zizou visszafordult – pár méteren keresztül egymás közelében bandukolt a két játékos –, és brutálisan mellkason fejelte. Nincs mentség. Egyikük viselkedésre sem."
Marco Materazzi beszólt Zinedine Zidane-nak. Valószínűleg nagyon ocsmány módon (szájról olvasók szerint lánytestvérét kurvának, őt pedig terroristának nevezte – de ezek csak találgatások). A „válasz" azonban még csúnyábbra sikerült, mindenki láthatta: Zizou visszafordult – pár méteren keresztül egymás közelében bandukolt a két játékos –, és brutálisan mellkason fejelte.

Nincs mentség. Egyikük viselkedésre sem. A gallokért szorítókon talán ekkor futott át először: kedvenceik elveszíthetik a világbajnoki döntőt. Hitetlenkedtek, szörnyülködtek, kétségbeestek, miközben Zidane úgy sétált az öltözőbe, hogy elhaladt a World Cup mellett – de rá sem nézett.

A földre szegezte tekintetét. Mintha megérezte volna, neki – és természetesen vele együtt csapattársainak – ezzel a „tárggyal" már nem lesz dolga, randevúja. Így is lett. Ünnepelhettek az olaszok. Csókolgatták a serleget, és éppen Materazzi illesztett rá egy zöld-fehér-piros kalpagot. Boldogan. Őket néztem, és újra csak előtolakodott a gondolat: mit mondhatott Materazzi Zidane-nak, amitől így elborult az agya? És mire gondolhatott a francia az öltözőben? Esetleg Marco az eredményhirdetéskor, amikor hiába kereste, kutatta (Zidane ugyanis nem vette át az ezüstöt) a „párját"?

Megválaszolatlan talányok – valószínűleg örökre, vagy legalábbis hosszú időre –, mert az incidensről éppen a két érintett nem nyilatkozott, nem nyilvánított véleményt. Materazzi is csak egy „ciaót" dobott a rá váró újságíróknak. Azt azért valószínűsíthetjük, Zidane-nak nem ezt mondta... Bár ez is mindegy. Mert nincs mentség. Egyikük viselkedésre sem.

Most már mindketten világbajnokok, Marco és Zinedine is. Ilyen szempontból egyenlőek. Bár vasárnap este az egyik győztes, a másik vesztes volt. Nagy vesztes. Saját babérkoszorúját tépkedte meg, szobrát rombolta, farigcsálta amorfra. Rengetegen csalódtak benne – e sorok írója is –, indulatosan, szinte sértetten formálva véleményt. Mert elvett tőlünk valamit – korábbi önmagát. Mégis megfontolásra ajánlom Andrea Pirlo szavait: „Zidane talán ideges, talán fáradt volt. Ennek ellenére nagy bajnokként vonul vissza". Mentség még sincs. De ne feledkezzünk meg arról sem, mit kaptunk tőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szávay: 60 év

"Csak semmi pánik, fiatalok, elkészülünk időben – ült egy nagy halom kéziratköteg mögött… Tovább olvasom