Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Mobil bizalom

"Mobil postahivatal települ az M1-es autópályára a rendőrautók mellé, a traffipaxos akciók idején."
Mobil postahivatal települ az M1-es autópályára a rendőrautók mellé, a traffipaxos akciók idején. Azért van rá szükség, hogy a gyorshajtásért megbüntetett autósok a rendőrtől kapott csekkel odamehessenek, és akár azonnal be is fizethessék a bírságot, ha buzgó jogkövető állampolgárnak vagy a magyar törvényeket tisztelő vendégnek akarnak látszani.

Arról nem szóltak a hírek, hogy a rendőrkocsival járó postásautóról mi a véleményük az egyenruhásoknak. Ők egyébként sem szokták elmondani, miről mit gondolnak. De az biztos, hogy van véleményük.

Ez a mobil posta is emlékezteti őket arra, amikor a helyben, készpénzben kifizethető helyszíni bírság megszűnt, mégpedig a rendőröket – tisztességes többségüket – megszégyenítő körülmények között. Egy darabig egymást követték a korrupt rendőrökről szóló tudósítások, ez után változtak úgy a szabályok, hogy a magyar rendőr nem kezelhet pénzt. Az eredmény ismert: a csekkes megoldás bevezetése óta is indult korrupció miatt eljárás rendőr ellen, másrészt viszont úgy alakult, hogy a Magyarországon átutazó külföldiek sok esetben megúszhatják a büntetést. És ezzel tisztában is vannak. Ez Csongrád megyében, ahol két nagy határátkelőhely, egy autópálya és egy nemzetközi forgalmat lebonyolító, zsúfolásig telt út is van, mindennapi probléma. A száguldozó külföldiek arroganciája azon túl, hogy az utak biztonságát veszélyezteti, az itteni közlekedési morált is rombolja. Morbid az összevetés, de azért leírható: még egy saját zsebre dolgozó rendőr is többet tesz a közlekedés biztonságáért, mint az a csekk, amit a következő saroknál minden következmény nélkül el lehet dobni.

Nem mellékes az sem, hogy ebben a helyzetben a magyar rendőr szégyelli magát. Főleg, ha elvetődik valamelyik szomszéd országba. Például Ausztriába, ahol az ottani kollégák, ha kell, motoros rendőrt küldenek a bemért gyorshajtó után, és ott azonnal bevasalják rajta a bírságot – vagy elveszik az útlevelét.

Ennek a testületnek vissza kellene adni az önbecsülését: többek közt ezt is mondta a frissen végzett rendőr-szakközépiskolások nyilvános esküjén, a szegedi Széchenyi téren az országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke, Lázár János. Igaza van. De nagyon nehéz az önbecsülésben izmosodnia annak, aki úgy érzi, nem becsülik a munkáját. A rendőrség tekintélyét sok minden rombolta az elmúlt évtizedekben, csoda, hogy még mindig maradt belőle valamennyi. Erre most már vigyázni kellene – nem csak a rendőröknek.

Olvasóink írták

  • 1. major 2008. augusztus 05. 09:10
    „"Erre most már vigyázni kellene - nem csak a rendőröknek."

    De azért nekik legfőképp.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palackposta

"Ha jön egy kisebb áradás, és vele megérkezik a palackposta, csak tátjuk a szánkat nagy… Tovább olvasom