Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Nagyító

"A világ ilyen, óvatosnak kell lenni, annak ellenére is, hogy mindent szűrnek, amit csak lehet. A gyártóknál tonnaszám áll a minőségi tanúsítvány, s ugyan ők felelnek a boltba kerülő áruért, a saját egészségünk védelme mégis a mi felelősségünk."
A guargumiügy akkor lépte át az ingerküszöbömet, amikor az országos főállatorvos azt mondta a tévében, hogy legjobb, ha mindenki megnézi otthon, mit tart a spájzban. Ő maga is átválogatta a raktárkészletét, és szerencsére csak egy termékben talált guargumit, az is egy tusfürdő volt. Azt mondta a szakember, mindenki nézze meg, mit eszik.

A világ ilyen, óvatosnak kell lenni, annak ellenére is, hogy mindent szűrnek, amit csak lehet. A gyártóknál tonnaszám áll a minőségi tanúsítvány, s ugyan ők felelnek a boltba kerülő áruért, a saját egészségünk védelme mégis a mi felelősségünk.

Ezek után én is kiballagtam a spájzba, és jó egy óra alatt minden címkét elolvastam a dzsemeken, konzerveken, pudingporokon. Az eltelt idő nem volt összefüggésben a felhalmozott áru mennyiségével, azért tartott olyan sokáig, mert nagyítót kellett igénybe vennem. Az apró betűs tudnivalókat ugyanis szinte olvashatatlan méretben nyomtatják rá a termékre. Ez szintén a globalizáció ismérve – nem csak az, hogy Indiából származó guargumit kevernek szinte az összes európai élelmiszerbe –, egy dzsemen legalább tíz-tizenkét nyelven tájékoztatják a fogyasztót az összetevőkről.

Nagyítót kellene tehát ezentúl a boltba magunkkal vinnünk, amikor vásárolunk, de nem ártana magasabb kémiai végzettségre is szert tennünk, hogy tudjuk, egyik-másik E-adalékanyag mi is valójában. Majd azt elraktározni a fejünkben, hogy a sok E közül melyiknek mi a hatása, ha nagyobb mennyiségben esszük – természetesen huzamosabb ideig.

És ezzel még mindig nem tudunk meg mindent. Mert jön egy újabb dilemma, hogy mit is kell kiolvasnunk azokból a sajtóközleményekből, amelyekben a gyártók bizonygatják: túl szigorú a mérce, túl alacsony bizonyos „mérgek" határértéke egy-egy termékben, azokat magasabbra kellene emelni. Hiszen rákot csak akkor lehet tőlük kapni, ha az ember nagykanállal enné mindennap. De az ember nem eszik nagykanállal fűszerkeveréket, tehát semmi veszélynek sincs kitéve – állítják a gyártók.

Kissé nyugtalan vagyok ezekben a napokban. Annak ellenére is, hogy még nagyítóval sem találtam guargumit a tusfürdőmben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rigómezőről szólva

"Nekem az erkélyen szavazati jogom nincsen, de ajánlottam néhány fogást. Kerti nyulak és őzek… Tovább olvasom