Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ne mondjátok el

JEGYZET - ,,Agyunk csavarja a szomorú tényeket, amíg bírja."
Szent Miklós napjára virradó éjjel későn feküdtünk le. Életben tartottunk egy legendát, egy közös mítoszt, telepakoltuk a gyerekek csizmáját meglepetéssel. Nézd már, a sajtó még mindig a Mikulásnál tart – mondhatja az olvasó, de amiről szólunk, a hit, aktuális bőven december hetedikén is. Egyrészt innentől kezdve a Jézuskát várják a gyerekek, másrészt mi, felnőttek is elég sok furcsa dologban tudunk hinni, míg más téren igen kiábrándultnak mutatkozunk.

Arra legtöbben nem is emlékszünk pontosan, hogyan, mikor ábrándultunk ki a gyerekkor meséiből. Az agyunk kíméletes velünk, fokozatosan vezeti be a sok okos információt. A papa beöltözött Mikulásnak, ebben nincs semmi furcsa, hiszen az igazit nem láthatjuk. Aztán elkezd derengeni, hogy azért nem, mert csak a papa van, a spicces szomszéd bácsi, a bérelt Télapó, a jelmez.

Kapaszkodunk, amíg megy, a hitbe, hogy vannak csodák, a vattaszakáll nem lehet a valóság. Agyunk csavarja a szomorú tényeket, amíg bírja, és ezen a téren sosem változunk meg teljesen. Felnőttként összeesküvés-elméletekhez, hamis prófétákhoz tudunk ragaszkodni a végsőkig, mert a közös hit összetart, közösséget kovácsol, társaságot, beszédtémát ad. Kicsiben az, mit hozott a Mikulás vagy a Jézuska, ki ő, és hogyan lehetne kilesni, nagyban az, kik mentik meg a világot, vagy tehetnek annak minden kínjáról – mert mi, egyes emberek ugye semmiképp. Pedig a keresztény kultúrkörben advent idején éppen egy ember megszületésére várunk, aki felelősséget vállalt nemhogy a saját cselekedeteiért, de mindannyiunkért. Jézuskára, aki felnőtt, és Jézus lett belőle.

Én egyébként húszévesen is kaptam mikuláscsomagot, és minden egyes kihúzott fogam után várom a fogtündért. Nem jön – de biztos csak azért nem, mert több dolga van angolszász vidékeken, ahol többen hisznek benne. Nem adom fel, szeretettel gondolok rá. Ne mondjátok el, hogy nem létezik.
Farkas Judit

Segítse kollégánk munkáját: írja meg hasonló tapasztalatait!

Önnel is megtörtént? Hasonlót tapasztalt? Esetleg kiegészítése, kommentárja lenne a cikkhez? Írja meg!

Üzenet a szerzőnek

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pihenőszoba

"A vállalkozások lassan a tenyerükön hordják alkalmazottaikat." Tovább olvasom