Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

(Ne) mossuk kezeinket!

JEGYZET - "Már az ovisoknak is tanítják, hogy minden piszkos munka után kezet kell mosni."
Nemrég olvastam egy nagyriportot a National Geographicben a Föld egyes területeit sújtó, egyre súlyosabb vízhiányról, meg arról, hogy sok afrikai nő és gyerek azzal tölti fél napját, hogy vizet hord egy távoli kútból – inni. Nekik a kézmosás luxus.

Magyarország ellenben szerencsés helyzetben van: annyi tiszta vizünk van, hogy bizonyos nyugati országok is irigykednek ránk. Ha bemegyünk egy nyilvános férfivécébe, mégse mindenkit látunk a csaphoz fáradni – miután jól végezte dolgát. Mintha nem lennének tisztában bőséges vízkészletünkkel. Vagy éppen azt óvják környezettudatosan, azért nem mosnak kezet vécézés után.

Pedig már az ovisoknak is tanítják, hogy minden piszkos munka után kezet kell mosni – pláne evés előtt –, ha nem akarunk megbetegedni. Ennek ellenére felnőtt emberek is hajlamosak lemondani erről a normális esetben teljesen automatikus dologról. Kezdem megérteni, miért is kerültek ki a H1N1-járvány idején minden iskolába és rendelőbe a helyes kézmosás fázisait ábrázoló méretes plakátok. Úgy tűnik, a felnőtteket is újra kell tanítani bizonyos alapvető higiéniai szabályokra.

Problémát csak az jelent, ha mondjuk nincs szappan, fertőtlenítő, papír kéztörlő a mosdóban – ami a lopások miatt például az egészségügyi intézmények jelentős részéről elmondható. Nem csoda, hogy az ember csak könyökkel nyomja le a kilincset, ha egy ilyen helyen tör rá a szükség.

Hallottam persze olyat is, hogy egyesek valamiféle neoprimitív meggyőződésből nem mosnak kezet, hogy ezzel erősítsék az immunrendszerüket. Aztán nagyon csodálkoznak, hogy megbetegszenek egy vírustól vagy baktériumtól – aminek a létében mellesleg nem is hisznek.

Pedig Semmelweis nem volt hülye. Igaz, százötven éve még neki se hitték el, hogy a kézmosás életeket menthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legdurvább Szög(i) a motoros leendő koporsójában

„Kiváló üzleti érzék, fantasztikus ütemérzék, azaz hogyan legyünk undorítóak, gusztustalanok." Tovább olvasom