Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Nem ajánlott

"A baleseti statisztikák még mindig igazolják a magyar népnyelvben csak anyósülésnek nevezett hely fokozott veszélyességét."
Hova ültessük szemünk fényét, a gyereket? A közelünkben, a vezetőülés mellett, vagy a hátsó sorban van nagyobb biztonságban? Az autógyárak, a szakemberek tudják a választ.

Az egyik, biztonságos modelljeiről elhíresült svéd márka például nem ajánlja az első sort a gyereknek. Ott is kialakítja ugyan a szabványos isofix rögzítési rendszert, de például a kikapcsolható légzsákot már felárral adja. Nem mintha nem férne bele az alapárba, sokkal inkább azért, hogy a gyári tréningen felkészített értékesítő még egyszer érvelhessen a vevőnek, s lebeszélje az előre tett gyerekülésről. Mert aki kikapcsolható első légzsákot kér, az gyerekülést szeretne tenni oda.

Sokat fejlődött a technika, a biztonság, ám a baleseti statisztikák még mindig igazolják a magyar népnyelvben csak anyósülésnek nevezett hely fokozott veszélyességét.

Persze a gyermekét egyedül szállító anyuka mellett is szólnak érvek. Például így jobban látja a kötelezően a menetiránynak háttal ültetett csöppséget. Kisebb, kevesebb mozdulattal átsegíti az apróbb nehézségeken a gyereket: például a kezébe ad valamit, hogy ne ordítson, könnyebben lefoglalja magát. Kolléganőm autója 15 évvel ezelőtt azért tört totálkárosra az osztrák autópályán, mert egy anyuka hátranyúlt gyermekéhez, és belerohant az előtte lassító magyar újságíró kocsijába. Az az asszony sokkal nagyobbat fordult, mozdult, mint a tegnapi baleset anyukája.

Ez utóbbi baleset azonban jó néhány prémiummárkás autóban ma már nem történhetne meg. A távolságkövető tempomat – intelligens sebességtartó automatika – ugyanis nagyon kulturáltan lassít, szükség esetén vészfékez, és minimálisra csökkenti a bajt, ha elmélázna a vezető. Még nem olcsó mulatság, de nagyon hasznos. Addig, extraként, olyan speciális tükröt rendelhetünk, amely nagyobb szeletét látja a hátsó üléssornak, így talán bátrabban hagyjuk mögöttünk a gyermekülésbe csatolt apróságot.

De a legfontosabb, hogy vezetés közben a sofőr előre nézzen!

Olvasóink írták

  • 1. allegro 2009. február 17. 17:00
    „Nem is igen dolgozott még a fiatal anyuka - miből telne neki bármilyen autóra is, meg felszerelésre hozzá?
    Persze aki állomásfőnök-helyettesként kezdi pályafutását..minimum diplomázott, na de akkor is! Dolgozott néhány hónapot és máris babát várt. Mekkora felelősségérzete van és a hozzá hasonlóknak? Persze, óriási, mind azt mondja. És várja a sültgalambot, hogy majd aláteszik a prémium autót, a biztonsági rendszert a gyerekkel együtt. Sose kellett még felelősséget vállalnia, bizonyítania, koncentrálnia dolgokra sehol -az iskolai teljesítmények önmagukban kevesek, a szememben nem számítanak nagy súllyal, amikor mások munka mellett állnak ott is helyt... - és nem a gyerekkel kellene kezdeni a felnőtt felelősségvállalást, amikor minden kis hiba, figyelmetlenség óriási bajt okoz. A munkában még kijavíthatja - jó esetben.
    Remélem lesz alkalmuk még rá. Legalább az, hogy sose hajtott túl gyorsan, ezzel szimpatizálok.
    Nagyon nem szeretnék én sem találkozni ilyen felelőtlen szembejövővel - csak bízni tudunk abban, hogy azok is betartják a szabályokat. Sem a közlekedés, sem a gyereknevelés nem gyerekjáték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adótánc

"Csongrádban már nincs hova visszafejlődni, ettől olyan nagy a válságtűrő képességünk." Tovább olvasom